Occasionverkoop stabiliseert in 2009

28/01/2010 14:47

Bovag

Particuliere occasionkopers kiezen vaker voor vakhandel

In 2009 zijn er in totaal 1.847.241 gebruikte auto's verkocht in Nederland. Dat is slechts 1,5 procent minder dan in 2008, toen er 1.874.899 gebruikte auto's van eigenaar wisselden. De verkoop van occasions door autobedrijven aan particulieren is in 2009 toegenomen ten opzichte van 2008 met 0,1 procent, de verkoop tussen particulieren onderling nam af met 3,6 procent. Dit concludeert BOVAG uit cijfers van RDC.

Particuliere occasionkopers kiezen dus steeds vaker voor de aankoop van een auto bij een bedrijf dan van een andere particulier. Met name de BOVAG-garantie, de zekerheid dat je ergens op kan terugvallen, maken de aankoop van een gebruikte auto bij de vakhandel een aantrekkelijk alternatief voor de onzekerheid van het kopen bij een particulier. Daarnaast spelen de onderhoudsbeurt bij aflevering en de montage van zelf gekozen accessoires een rol.

Sloopregeling

De sloopregeling, die eind mei startte, heeft een positieve invloed gehad op de verkoop van occasions. Van de ruim 50.000 transacties onder de sloopregeling in 2009 werd in 76 procent van de gevallen een gebruikte auto teruggekocht. Juni 2009 was daardoor een topmaand in de occasionverkoop: er werden meer dan 100.000 gebruikte auto's door de autobedrijven aan particulieren verkocht. Gemiddeld lag dat aantal in 2009 op zo'n 87.000 per maand.

Populair

De occasionkoper heeft dezelfde voorkeur als de koper van een nieuwe auto: kleine, zuinige auto's zijn gewilder dan grotere modellen. Toch valt juist in die laatste categorie voor de occasionkoper voordeel te behalen: er is een ruime keuze in het aanbod van gebruikte gezinsauto's. Ook is het voor de particulier interessant de keuze tussen een auto op benzine, diesel of autogas zorgvuldig af te wegen: door het geringe prijsverschil bij aanschaf is een gebruikte auto met een dieselmotor of LPG-installatie al bij een lager jaarkilometrage voordelig dan wanneer die rekensom voor een nieuwe auto gemaakt wordt. Bovendien zijn er al veel gebruikte dieselauto's op de markt met een af-fabriek roetfilter, waardoor de uitstoot van fijnstof beperkt blijft.

2010

Voor 2010 verwacht BOVAG een stabilisering van het aantal verkochte occasions. Er is nog slooppremie beschikbaar, maar wie daar gebruik van wil maken, moet niet te lang wachten. Bij aankoop van een auto van bouwjaar 2001 of jonger levert het laten slopen van de oude personen- of bestelauto 750 tot 1750 euro op.








BOVAG