CDA

Blanksma: aansprakelijkheid financieel toezichthouders wettelijk regelen
donderdag 28 januari 2010

Deze week sprak de kamer met minister Bos van Financiën over de aansprakelijkheid van financieel toezichthouders, zoals de DNB, De Nederlandse Bank en de AFM, Autoriteit Financiële markten. CDA Kamerlid Elly Blanksma begon te zeggen dat er nog allerlei onderzoeken lopen naar de oorzaken van de economische crisis en de rol van de bankenwereld daarin, hierbij wordt ook zeker de rol van de toezichthouders meegenomen. âDe grote vraag is natuurlijk, in hoeverre de toezichthouder voor haar rol aansprakelijk kan worden gesteld. Fundamenteler nog moet de vraag aan de orde worden gesteld of het wenselijk of realistisch is dat een toezichthouder aansprakelijk wordt gesteldâ zo zei Blanksma.

Blanksma zei zich zorgen te maken over de geïsoleerde positie die Nederland inneemt in internationaal opzicht, met haar volledige aansprakelijkheid. In België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland is voor aansprakelijkheid van de financiële toezichthouder een zware fout vereist. Duitsland en de VS genieten de financiële toezichthouders volledige immuniteit. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn de toezichthouder alleen aansprakelijk bij 'bad Faith'.Â

Wat betreft de internationale potentiële risicoâs wordt geconcludeerd dat de Nederlandse rechter bij uitsluiting bevoegd is. Er kunnen dus wel degelijk extra risicoâs ontstaan en hogere claims vanuit het buitenland. Ze vroeg de minister om zo spoedig als mogelijk de aansprakelijkheid van de Financiëel Toezichthouders in de wet te regelen, zodat niet de belastingbetaler straks opdraait voor mogelijke claims. De Minister van Financiën zei het niet eens te zijn met de Kamermeerderheid maar zegde toe om alle juridische mogelijkheden en problemen samen met minister Ernst Hirsch Ballin voor 1 april nog eens op een rijtje te zetten.