GroenLinks Rotterdam


`Stop meteen met opslaan kentekens onschuldige burgers'

Groenlinks wil dat de Rotterdamse politie meteen stopt met het opslaan van kentekens van onschuldige inwoners. Ook moeten de reeds opgeslagen nummerplaten worden vernietigd. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft vandaag vastgesteld dat de politie in strijd handelt met de wet.

De Rotterdamse politie registreert op vijf plekken in Rotterdam alle passerende auto's. De gegevens worden vier maanden bewaard, ook van automobilisten die niet voorkomen in een bestand met gezochte voertuigen of personen. ,,Als de politie no-hits niet direct vernietigt, komt iedere automobilist als potentiële verdachte in de politiebestanden terecht. Dat is in strijd met de wet en een onrechtmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer", aldus het CBP.

Fractievoorzitter Anneke Verwijs van GroenLinks Rotterdam heeft in september vorig jaar al aan de bel betrokken over de dubieuze opsporingsmethode van de politie. ,,Sinds de IRT-affaire is duidelijk dat burgers beschermd moeten worden tegen onrechtmatig handelen van justitie en politie. Het is niet correct en ook niet nuttig om mensen die nergens van verdacht worden, op voorhand te registeren alleen voor het geval zij misschien ooit over de schreef gaan. De politie moet nu meteen stoppen met het schenden van de privacy van onschuldige mensen en alle opgeslagen gegevens vernietigen."
Downloads

* Schriftelijke vragen opslag kentekens onschuldige burgers.pdf Schriftelijke vragen over opslag kentekens onschuldige burgers (62.07 KB)