CNV Onderwijs

28 januari 2010

CNV staat pal voor solidair pensioen

Categorie: Algemeen nieuws, Pensioen

Het CNV roemt met de commissie Goudswaard de kernwaarden van ons pensioenstelsel: collectief, solidair en verplicht. Vergeleken met het buitenland doet Nederland het niet slecht. "Het is daarom zaak dat we verstandig en duurzaam blijven beleggen, want solidariteit is nog steeds de beste individuele keuze voor een pensioen," aldus waarnemend CNV-voorzitter Bert van Boggelen.

Het CNV herkent zich ook in de analyse dat partijen buiten de sociale partners tot een prijs opdrijvend effect leiden. Helaas laat de commissie na om duidelijke aanbevelingen te formuleren die politiek, accountants en de commissie Don tot terughoudendheid oproepen.

De commissie Goudswaard is te somber in de berekeningen met welke stijging de pensioenpremie gepaard gaat. Te gemakkelijk neemt de commissie de berekeningen van de Commissie Don over. Sociale partners hebben al eerder aangetoond dat deze berekeningen onrealistisch pessimistisch zijn. Pensioenfondsen hebben namelijk de laagste kosten en behalen het hoogste rendement.

Het CNV is van mening dat er in de huidige pensioencontracten geen harde garanties zijn. Er is wel een ambitie, maar er zijn genoeg mensen die deze ambities niet halen. Als het goed gaat met de economie dan volgt een waardevast of welvaartsvast pensioen. Als het wat minder gaat dan wordt er niet geïndexeerd of wordt de pensioenregeling versoberd. Al met al gaat men in het huidige pensioencontract al uit van een ambitie in plaats van harde garanties. Met minister Donner vindt ook het CNV dat sociale partners de eerst verantwoordelijken zijn voor pensioenen. Zij zullen afspraken moeten maken over hoe ons pensioenstelsel toekomst bestendig blijft.

Een belangrijke blokkade is de huidige vormgeving van de AOW-verhoging. In 2020 gaat de pensioenleeftijd naar 66 jaar. Werkgevers hoeven daardoor minder premie in te leggen om de ambitie te halen, maar het CNV wil dat ook werknemers profiteren van deze premievrijval. Het geld dat vrijkomt heeft nu nog geen duidelijke bestemming gekregen. Het CNV wil dat hier snel duidelijkheid over komt.

---