Gemeente Stein


Ontwikkelingen tijdelijk winkelcentrum Omphaliusplein

Dinsdag 26 januari jl. heeft het college van B&W positief besloten dat de tijdelijke ontheffing kan worden verleend ten behoeve van de realisatie van het nood-winkelcentrum. Dit betekent dat het winkelcentrum planologisch mogelijk wordt gemaakt. Voor de bouw van het winkelcentrum is ook een bouwvergunning nodig. Het ontwerp hiervan ligt reeds sinds 24 december 2009 gedurende 6 weken ter inzage. In het kader van deze procedure is met 3W afgesproken dat uiterlijk donderdag 28 januari 2010 de laatste gegevens ten behoeve van de bouwvergunning van het tijdelijke winkelcentrum worden aangeleverd.

Zodra de inzagetermijn van de bouwvergunning is verstreken, kan deze worden verleend en zijn alle benodigde vergunningen voorhanden. Los van deze vergunningen kan het terrein wel al bouwrijp worden gemaakt. Voordat wordt gestart met het bouwrijp maken van het terrein en de bouwwerkzaamheden dient er nog archeologisch onderzoek plaats te vinden. Vrijdag 29 januari aanstaande worden de eerste proefsleuven gegraven ten behoeve van dit archeologisch onderzoek. Medio volgende week starten de werkzaamheden ten behoeve van de voorbereiding van de bouw. De gemeente heeft het milieutechnisch onderzoek en alle andere verplichte onderzoeken reeds uitgevoerd en naar tevredenheid afgerond.

Inloopavond verkeersplan Omphaliusplein
Onlangs is er een concept verkeersplan voor de straten rond het Omphaliusplein tot stand gekomen. Het uitgangspunt was het creëren van een zo efficiënt en veilig mogelijke verkeerssituatie waarbij er zo weinig mogelijk verkeersoverlast voor de omgeving is.

Omdat de gemeente ook benieuwd is naar de mening van betrokkenen, vindt er maandag 1 februari aanstaande van 16.00 uur tot 19.00 uur een inloopavond in het gemeentehuis plaats. Verkeersdeskundigen van de gemeente kunnen dan op individuele vragen en opmerkingen ingaan. Voorafgaand aan deze openbare inloopavond heeft de gemeente diverse betrokkenen op verzoek uitgenodigd om in een gesprek vragen te beantwoorden.

Voormalige winkelcentrum
De sloop van het voormalige winkelcentrum is kortdurend stilgelegd. Dit gebeurde vanwege een financieel meningsverschil tussen de eigenaar van dit specifieke stukje bouwterrein (opdrachtgever) en de uitvoerende partij. Inmiddels is dit geschil van de baan en is de opdracht mondeling verstrekt. De gemeente heeft bij de betrokken partijen er reeds op aangedrongen dat de herstart van de werkzaamheden zo spoedig mogelijk moet plaatsvinden.

Markt
De marktkooplieden hebben aangegeven terug te willen naar de oude marktlocatie aan de Stadhouderslaan. De gemeente heeft hiervoor een plan uitgewerkt dat binnenkort aan de marktkooplieden wordt gepresenteerd.

Actieve communicatie
De gemeente informeert betrokkenen zo volledig mogelijk om zo de dialoog met verschillende belanghebbenden in stand te houden. Dit gebeurt onder andere door nieuwsbrieven, periodieke overleggen met bewoners en openbare voorlichtingsavonden. Op de gemeentelijke website zijn nieuwsberichten te lezen en kunnen onder andere gespreksverslagen en impressies gedownload worden. Informatie richting ondernemers dient voornamelijk door 3W versterkt te worden. Waar mogelijk zal de gemeente de ondernemers uiteraard ook van informatie voorzien.

Overleg met omwonenden
Periodiek vinden er overleggen met belanghebbenden plaats. Zo neemt de gemeente deel aan de vergaderingen van het Platform omwonenden Omphaliusplein (reeds 5 maal). Ook worden betrokkenen (per groep of individueel) door de gemeente uitgenodigd om hun vragen te beantwoorden.