Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Advocaten tegen nieuwe controles achter voordeur

Hedy Jak
Velen binnen de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) hebben kritiek op het wetsvoorstel dat bepaalt dat ontvangers van overheidsgelden als kinderbijslag en AOW een controleur moeten binnenlaten - ook als er geen vermoeden van fraude is. Als deuren opgeopend blijven, kan dit een vermindering of intrekking van de uitkering betekenen.
Dit vertelt de Amsterdamse advocaat Robert Peter Kuijper: `Er moet discussie over dit wetsvoorstel komen, want dit gaat heel ver en is gevaarlijk. Ze doen alsof het tegen de boeven is en dat is natuurlijk niet zo. Iedereen krijgt hiermee te maken die een uitkering of voorziening van de overheid geniet'.
Eerder besliste de Centrale Raad van Beroep in twee uitspraken juist dat bij het ontbreken van redelijke grond en informed consent van de betrokkene, het uit een huisbezoek verkregen bewijs moest worden uitgesloten. Dat het wetsvoorstel controles zonder verdenking mogelijk maakt `deugt van geen kant,' aldus Kuijper. `Een bananenrepubliek zou zich hiervoor schamen. Ik ga tot mijn 90ste door om dit te blijven bestrijden.'

---