Belgische Federale Overheid



'Ik beslis' - jong en bewust van mijn privacy

Datum: 28 januari 2010

De Commissie voor bescherming van de persoonlijke levenssfeer heeft een interactieve website voor jongeren gelanceerd. Deze website wil hen bewuster laten nadenken en verantwoordelijkheidsgevoel geven over de bescherming van hun fundamentele rechten. De website www.ikbeslis.be geeft alle 'tips & tricks' om de privacy van de jongeren te beschermen.

De website is in de eerste plaats een online informatiepunt voor jongeren, maar ook voor ouders, leerkrachten en schooldirecties. Voor elk van deze doelgroepen bevat de site informatie over de invloed van nieuwe technologieën (internet en sociale netwerken, gsm ...) op het gebruik en de overdracht van persoonsgegevens.

Behalve als informatiebron is de website ook opgevat als een interactief middel voor alle doelgroepen. Ze kunnen er hun bedenkingen en vragen kwijt en kunnen onderling en met de Commissie discussiëren (evenementen aankondigen, informatie uitwisselen, vragen stellen, reacties plaatsen, video's online zetten ...). De site kan ook dienen als pedagogisch hulpmiddel voor leerkrachten.

Volgens de Commissie voor bescherming van de persoonlijke levenssfeer betekent het bewust maken van de jongeren van vandaag ook het verantwoordelijk maken van de volwassenen van morgen. Dat kan door de technologische ontwikkelingen te leren begrijpen, op de voet te volgen en te beheersen, in plaats van ze gewoon te ondergaan.

Raadpleeg de website www.ikbeslis.be.