Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 28 januari 2010 2010Z00171

Onderwerp Kamervragen

-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid De Mos op 7 januari 2010 heeft gesteld over berichten dat volgens de ANWB veel automobilisten door de invoering van de kilometerheffing fors duurder uit zijn.


1. Bent u bekend met de berichten "ANWB twijfelt aan invoering kilometerheffing" en "ANWB kwaad op Eurlings: Kilometerheffing wel duurder!"?


1. Ja, ik ben bekend met deze berichten in de media.


2. Deelt u de mening dat door de invoering van de kilometerheffing veel automobilisten fors duurder uit zijn? Zo ja, hoe kunt u dan met droge ogen beweren dat de kilometerheffing de automobilist niets extra's zal kosten?


2. Ik deel deze mening niet. Zoals u kunt lezen in de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel kilometerprijs (paragraaf 9.6.2) blijkt uit onderzoek naar de inkomenseffecten dat ongeveer 60% van de huishoudens erop vooruit zal gaan als de kilometerprijs wordt ingevoerd. 25% kent geen winst of verlies en 15% zal erop achteruitgaan. Hoe de kilometerprijs voor iemand persoonlijk uitpakt, hangt voor een groot deel samen met keuzes die een autobezitter maakt ten aanzien van de soort auto en het aantal kilometers dat gereden wordt.
Overigens wil ik u erop wijzen dat de ANWB in de dagen na de door u genoemde berichten in diverse media1 nogmaals duidelijk heeft aangegeven achter de basisprincipes van de kilometerprijs te staan. De ANWB heeft er op gewezen dat aan een aantal onderwerpen nog nadere invulling moet worden gegeven. Ik blijf hierover dan ook in gesprek met maatschappelijke organisaties waaronder de ANWB.


1 Nederlands Dagblad, 14-1-2010 en Algemeen Dagblad, 13-1-2010 a
agina 1 van 2 P






3. Bent u bereid om alsnog af te zien van het ridicule plan van de Datum kilometerheffing en dit plan als een verlate vuurpijl af te schieten? Zo nee,

waarom niet? Ons kenmerk VenW/DGMO-2010/515 3. Met het wetsvoorstel kilometerprijs geef ik uitvoering aan het coalitieakkoord. De door u aangehaalde artikels geven me geen aanleiding hiervan af te zien.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P