Rijksvoorlichtingsdienst

Rijksoverheid slaat de handen ineen om archiefachterstand weg te werken

Met de onthulling van de naam Doc-Direkt heeft staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) vandaag het startsein gegeven voor de oprichting van een nieuwe archiefdienst die een vestiging krijgt in Winschoten en een vestiging in Den Haag. Doc-Direkt begint met een grote klus: honderden kilometers archiefachterstand versneld wegwerken.

De afgelopen jaren is in intensieve samenwerking tussen de departementen, de Centrale Archief Selectiedienst en het Nationaal Archief de achterstand van de departementen tot en met 1975 al weggewerkt. Deze vergaande samenwerking in de archiefbewerking leidt nu tot de inrichting van één archiefbewerkingsorganisatie, waarin een groot deel van de bestaande capaciteit van de Rijksoverheid wordt samengevoegd. Tussen nu en 2012 bouwt Doc-Direkt aan deze nieuwe organisatie die structureel de gezamenlijke archiefbewerking, opslag én -beheer op zich neemt.

Tot en met 2019 werken Doc-Direkt en het Nationaal Archief samen om de archiefachterstand vanaf 1976 weg te werken. Binnen de Vernieuwing van de Rijksdienst komt er hierdoor voor 190 mensen tijdelijk werkgelegenheid in Den Haag én in Winschoten. Deze extra inzet is nodig, om de kilometers archiefachterstand van de rijksoverheid versneld toegankelijk te maken voor burgers en onderzoekers.

Doc-Direkt zal onder meer de volgende bijzondere archieven bewerken: De stukken over de paspoortaffaire, de archiefstukken van de Nederlandse voorzitterschappen van de EU die onder andere leidden tot het Verdrag van Maastricht en het Verdrag van Amsterdam, maar ook recentere archieven, met daarin de verslagen en het onderzoeksmateriaal van diverse spraakmakende commissies.