Gemeente Haaksbergen


Gemeente wacht forse bezuinigingen
28-01-2010 Gemeente wacht forse bezuinigingen Het verlagen van gemeentelijke subsidies aan organisaties en instellingen, het verhogen van de tarieven van de gemeentelijke belastingen en het versoberen van beleidsuitvoering door bepaalde taken niet meer of op een andere manier uit te voeren. Deze en andere maatregelen - waaronder vermindering van het aantal ambtenaren - zijn onontkoombaar om de gemeentelijke financiën de komende jaren op orde en tegelijk de voorzieningen voor de inwoners in stand te houden.

Burgemeester en wethouders van Haaksbergen hebben een eerste aanzet gemaakt voor een zogeheten ombuigingsoperatie. Eind vorig jaar had de gemeenteraad gevraagd om met een aantal scenario's de mogelijke toekomstige financiële situatie van de gemeente in beeld te brengen.
Vanaf 2012 moeten alle gemeenten- en dus ook de gemeente Haaksbergen - fors bezuinigen. Dat komt doordat het rijk - als gevolg van de economische crisis - fikse kortingen moet doorvoeren op de algemene uitkering van het gemeentefonds. Dat is de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente.

Hoe hoog die kortingen in de toekomst precies uitpakken, is nog niet bekend. Om ook nog wat ruimte te houden voor enkele nieuwe zaken die zich gaat het Haaksbergse college er in de eerste aanzet voor de bezuinigingstaakstelling voorlopig van uit dat in 2012 zo'n 3,3 miljoen euro moet worden bezuinigd. Een bedrag dat oploopt tot 4,1 miljoen in 2013 en 4,8 miljoen in 2014. Doelstellingen van de bezuinigingen zijn een sluitende begroting en instandhouding van de voorzieningen voor de inwoners.

De geschetste scenario's gaan uit van een korting op de gemeentelijke subsidies van twintig tot dertig procent en verhoging van de gemeentelijke belastingtarieven met een zelfde percentage. Het niet meer of anders uitvoeren van bepaalde gemeentelijke taken heeft direct gevolgen voor het aantal ambtenaren dat nodig is. Een krimp van de ambtelijke organisatie met 15 tot 20 procent lijkt niet ondenkbaar. Zo mogelijk via natuurlijk verloop, gedwongen ontslagen zijn wellicht onvermijdelijk.

De aanzet die het Haaksbergse college heeft opgesteld is bedoeld als een eerste discussie in de gemeenteraad over een mogelijke toekomstige koers. En om voorbereid te zijn op het komende financieel zware weer.

De nieuwe gemeenteraad buigt zich waarschijnlijk nog voor de zomer over de aanzet voor de ombuigingsoperatie. Afhankelijk van de kaders die de raad dan aangeeft, gaat het college een en ander verder uitwerken. Eind van dit jaar volgt dan besluitvorming over de bezuinigingen.


- Eerste aanzet tot bezuinigingstaakstelling 2012 en volgende jaren.