Project Gemeente Westland

gemeentehuis

Raad bevriest project 'nieuw gemeentehuis'

Publicatiedatum: 27-01-2010

In de raadsvergadering van 26 januari jl. heeft de raad bij meerderheid een motie* aangenomen met de opdracht aan het college om de verdere uitvoering, zowel ontwikkelend als financieel, van het project 'nieuw gemeentehuis' met onmiddelijke ingang te bevriezen. Dat betekent dat er geen nieuwe opdrachten meer mogen worden verstrekt door het college met betrekking tot dit project. De raad pleit voor een rustperiode om greep op de ontwikkelingen te houden.

Initiatiefvoorstel
Het raadsdebat over het project gemeentehuis vond plaats naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de Fractie Bogaard. Daarin stelde de fractie voor om het raadsbesluit van 22 april 2008, waarbij het Masterplan Verdilaan e.o. is vastgesteld en waarin de bouw van een nieuw gemeentehuis is opgenomen, op te schorten totdat de kiezer zich heeft uitgesproken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Daarbij stelde raadslid Bogaard voor om te stoppen met het aanwenden van het hiervoor beschikbaar gestelde krediet. Hij diende ook een amendement in met het voorstel om de besluiten helemaal in te trekken. Alleen Progressief Westland (PvdA/GroenLinks) steunde het amendement van de Fractie Bogaard, maar het is daarmee niet aangenomen. Het initiatiefvoorstel kreeg geen steun van de overige fracties en is daarmee niet aangenomen.

De fracties van de VVD, het CDA, GemeenteBelang Westland en de ChristenUnie-SGP waren van mening dat het initiatiefvoorstel van de Fractie Bogaard te ver ging, maar dienden wel gezamenlijk de motie in waarin zij het college opdragen de verdere uitvoering van het project nieuw gemeentehuis te bevriezen. Dit vanuit de overweging dat de raad
- onder andere met meerdere moties in de raadsvergadering van 7 juli 2009 - te kennen heeft gegeven grote aarzelingen te hebben bij het traject 'nieuw gemeentehuis', in hoofdzaak gezien de financiële risico's en onduidelijkheid over de haalbaarheid qua grondexploitatie.

Cijfermateriaal
De validatie van het cijfermateriaal dat betrekking heeft op het project 'nieuw gemeentehuis' gaat gewoon door, aangezien de opdracht hiervoor al verstrekt is. De gegevens zullen naar verwachting eind februari beschikbaar zijn. Op basis daarvan kan de nieuwe raad na de verkiezingen een weloverwogen keuze maken met betrekking tot het project nieuw gemeentehuis.

Fractie Bogaard steunde deze motie, omdat naar zijn mening daarmee wel één van de doelen werd bereikt die hij voor ogen had met zijn initiatiefvoorstel. De fracties van LPF Westland en Progressief Westland steunden de motie niet. De LPF gaf aan nog achter het door de raad genomen besluit in april 2008 te staan, onder andere omdat het college onlangs aangegeven heeft dat de realisatie van het nieuwe gemeentehuis binnen de door de raad gestelde kaders gerealiseerd kan worden. Ook gaf de LPF aan het een overbodige motie te vinden, omdat er tot aan de verkiezingen toch geen actie meer ondernomen wordt.

De fractie van Progressief Westland gaf aan de motie niet te steunen, omdat de motie nog uitgaat van de Verdilaan als mogelijke locatie voor een nieuw te bouwen gemeentehuis en daar is deze fractie van het begin af aan radicaal op tegen geweest.


*motie