Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

28 januari 2010, 16.01 uur

In het PRT-huis van het Provinciaal Reconstructieteam in Deh Rawod is op 22 januari een belangrijke shura (vergadering) gehouden. Daar werden de gevolgen van de zelfmoordaanslagen van de afgelopen weken besproken. De belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders van Uruzgan, met onder meer gouverneur Assadullah Hamdam, waren daarvoor naar het district afgereisd.

Met het bezoek van de bestuurders wilde het provinciaal bestuur het signaal afgegeven dat er serieus gekeken wordt naar de problemen in het gebied. Doel van de bijeenkomst was dan ook om te bespreken hoe de veiligheid en vertrouwen in de overheid verbeterd kunnen worden. Ook de commandant en civiele vertegenwoordiger van Task Force Uruzgan (TFU) waren aanwezig.

Kind gered

IED's zijn ook voor de Afghaanse kinderen een constante dreiging (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

In het Role 2-ziekenhuis heeft het Nederlands medisch personeel het leven gered van de 12-jarige Azatullah. Militaire artsen spreken van een wonder. De jongen was enkele dagen geleden door een neef met een mes in zijn hart gestoken tijdens een ruzie. In allerijl bracht zijn vader hem naar het militaire ziekenhuis op Kamp Holland.

Na de eerste operatie verslechterde zijn toestand '*s nachts zodanig dat hij een hartstilstand kreeg en dreigde te sterven. Door de vastberadenheid van Nederlandse artsen heeft de jongen het gered. Vader Mohammed is de militairen ontzettend dankbaar voor het redden van zijn zoon. Azatullah is inmiddels weer op de been.

Politiepost geopend

De Afghaanse en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders bij de opening van de politiepost. - Foto: ministerie van Defensie

In Sorkh Murghab in het oostelijk deel van de Deh Rashan is deze week een nieuwe politiepost geopend. De opening van dit zogenoemde Police Sub Station (PSS) is illustratief voor de verbeterde veiligheidssituatie in het gebied. De post draagt bij aan de toenemende professionaliteit van de Afghaanse politie (ANP), die in Uruzgan inmiddels is uitgegroeid tot een politiemacht van 1600 man. Na de opening vond een grote shura plaats, waar 170 stamoudsten en andere leiders spraken over veiligheid en ontwikkeling in hun gebied.

Mijlpaal voor onbemand vliegtuigje

De Aerostar UAV. - Foto: Aeronautics Defense Systems

De Aerostar Unmanned Aerial Vehicle (UAV - onbemand verkenningsvliegtuigje) heeft afgelopen week haar 1000e vlieguur voor de TFU gevlogen. Het vliegtuigje is sinds juni vorig jaar operationeel in Afghanistan en vliegt vanaf Tarin Kowt. De Aerostar is door Defensie ingehuurd om in het missiegebied de Nederlandse Sperwer UAV te vervangen.

Geïmproviseerde explosieven

Twee kinderen zijn vrijdag 22 januari op patrouillebasis Buman binnengebracht. Zij raakten gewond bij de explosie van een geïmproviseerd explosief (IED). De kinderen zijn overgebracht naar het Role 2-hospitaal op Kamp Holland voor behandeling. IED's vormen een nooit aflatende dreiging voor de bevolking. De afgelopen week werden opnieuw enkele IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt door de TFU.

Nederlandse militairen aan het werk in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

In het district Chora spoorde een eenheid een wapenopslagplaats op met daarin een mitrailleur en een grote hoeveelheid munitie. Een andere TFU-patrouille vond ten oosten van Kamp Holland 2 raketaangedreven granaten en een aantal ladingen. Het gevonden materiaal is in beslag genomen.

Kandahar Airfield werd op 24 januari getroffen door een raketaanval. Daarbij zijn 8 ISAF-militairen gewond geraakt. Er waren geen Nederlandse slachtoffers. Tevens kwamen Apache-gevechtshelikopters tweemaal in actie ter ondersteuning van ISAF-grondtroepen.

Militair gewond

Een Nederlandse militair is gewond geraakt tijdens een operatie van Task Force 55 die de afgelopen dagen in Uruzgan plaatsvond. Naar verwachting blijft de militair in Uruzgan en hervat hij binnen afzienbare tijd zijn werkzaamheden. De militair heeft zelf zijn thuisfront geïnformeerd. Gezien de aard van de operaties van de special forces van Task Force 55 worden geen verdere details bekendgemaakt.

Bevolkingsonderzoek

Aan dit weekoverzicht is het resultaat van het maandelijkse bevolkingsonderzoek op het gebied van de steun en draagvlak voor de missie in Afghanistan toegevoegd.

Aardbeving Haïti

De behoefte aan hulp blijft groot. - Foto: ministerie van Defensie

Het ondersteuningsschip Hr.Ms. Pelikaan heeft afgelopen week opnieuw hulpgoederen afgeleverd in de haven van Port-au-Prince. De mariniers van de 32ste infanteriecompagnie hebben zo´n 1.000 shelterboxen uitgedeeld. Deze bevatten elk primaire overlevingsmiddelen voor tien personen, zoals een tent, een isolerend grondzeil, thermische dekens, een fornuis, kookspullen, gereedschap, muggennetten, watercontainers en waterzuiveringstabletten. De boxen komen van een civiele instantie.

Verder hielpen militairen bij de opbouw van een tentenkamp buiten de hoofdstad. Hier komen uiteindelijk 1.000 tenten te staan inclusief sanitaire voorzieningen. Een zogenoemde shelterbox-organisatie, die zich wereldwijd inzet om daklozen te voorzien van een warm en beschermd onderkomen, is verantwoordelijk voor de realisatie van dit opvangkamp. Het USAR-team arriveert op Vliegbasis Eindhoven. - Foto: ministerie van Defensie

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam dat in Haïti was om met behulp van 8 speurhonden mensen onder het puin vandaan te redden, is terug. Een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht leverde de reddingswerkers zondag af op Vliegbasis Eindhoven.

Nationale operaties

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft zondag een Engelse raket van 60 pond tot ontploffing gebracht op het strand van Scheveningen. De vliegtuigraket was vanuit zee opgezogen en kwam door de zandpersleiding terecht op het strand.

Verwijzingen

* Monitor ´januari 2010´ Zie het origineel