Inspectie Verkeer en Waterstaat


door tunnels

IVW: intensiever toezicht op vervoer gevaarlijke stoffen door tunnels

Nieuwsbericht | 28-01-2010

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) gaat vanaf medio februari het toezicht op het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels intensiveren. Reden is dat de naleving van het tunnelregime de afgelopen jaren niet zichtbaar verbeterd is. Ook zijn de Europese regels voor de veiligheidsindeling van tunnels aanleiding voor intensievere handhaving.
In totaal gaat IVW dit jaar 3000 controles op het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg uitvoeren. Een deel van deze controles wordt uitgevoerd op belangrijke knooppunten. De IVW gaat daarnaast zeer intensief controleren bij vier tunnels, de Westerscheldetunnel, Botlektunnel, Velsertunnel en Koningstunnel. Bij de controles gaat de inspectie gebruik maken van de realtime camerasystemen van het KLPD. Tegen overtreders wordt proces verbaal opgemaakt.

Sinds 1 januari moet Nederland voldoen aan Europese regels voor de veiligheidsindeling van tunnels in het wegennet. Dit betekent dezelfde categorie-indeling voor heel Europa die bepaalt welke gevaarlijke stoffen door een tunnel mogen.