Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding



Ministerie van Justitie
Congres draagt bij aan kennis over terrorisme, contraterrorisme en radicalisering: Opening bibliotheek en presentatie van nieuwe onderzoeken

Erik Akerboom, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft vandaag de nieuwe bibliotheek van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden Campus Den Haag symbolisch geopend. De opening vond plaats als afsluiting van een congres in Den Haag over het thema `Terrorisme, contraterrorisme en radicalisering: State of the Art onderzoek'. Tijdens dit congres werden ook twee nieuwe onderzoeken gepresenteerd. Beatrice de Graaf van het CTC deed verslag van een internationaal vergelijkend onderzoek naar effectiviteit van terrorismebestrijding in de jaren '70. Daarnaast presenteerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie (WODC) een onderzoek naar jihadistisch terrorisme in Nederland aan het begin van de 21ste eeuw.

Beatrice de Graaf bood haar boek `Theater van de Angst' aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. In dit boek introduceert zij een nieuwe methode om de zogenaamde `performative power' van het contraterrorismebeleid te meten. Daarbij gaat ze ervan uit dat terroristen met hun daden een `theater van de angst' creëren. Hun `performance' staat of valt met de reacties van de bevolking op hun aanslagen. De overheid kan die beeldvorming beïnvloeden, hetzij in dramatiserende zin, door de publieke onrust of paniek aan te wakkeren, hetzij in matigende zin, door de weerbaarheid van de samenleving te onderstrepen. Zo voeren terroristen en hun bestrijders een strijd om de publieke beeldvorming rond de aanslagen. De Graaf geeft in haar boek - ondermeer aan de hand van informatie uit archieven van geheime diensten, ministerraadsnotulen en gesprekken met functionarissen en voormalige activisten - inzicht in de wisselwerking tussen terrorisme en overheidsbeleid.

Het WODC-onderzoek gaat over de wijze waarop het jihadistisch terrorisme zich aan het begin van de 21ste eeuw in Nederland manifesteerde. Dit onderzoek richt zich specifiek op enkele jihadistische samenwerkingsverbanden die tussen 2001 en 2005 actief waren op Nederlandse bodem. Aan de hand van informatie uit afgesloten opsporingsonderzoeken beschrijven de onderzoekers wat de aard is van deze jihadistische samenwerkingsverbanden, hoe ze werden gevormd, welke mensen erin actief waren, wat deze mensen wilden, welke activiteiten ze hierbij uitvoerden en hoe ze hierbij te werk gingen. Daarmee geeft dit onderzoek een unieke inkijk in de wereld van het jihadisme en biedt het bijzonder empirisch materiaal dat door wetenschappers en beleidsmakers gebruikt kan worden, zowel voor de vorming en toetsing van wetenschappelijke theorieën op dit gebied, als bij de vorming en evaluatie van het contraterrorismebeleid.

Erik Akerboom kijkt terug op een zeer geslaagd congres. "Het is ongelofelijk belangrijk dat we de aanwezige kennis op dit gebied met elkaar delen en toegankelijk maken. Dat we uit het verleden lessen trekken voor de toekomst. Daarom is het zo belangrijk dat we bruggen slaan tussen wetenschappelijke kennis aan de ene kant en de wereld van inlichtingendiensten aan de andere kant. Met de opening van de bibliotheek van het CTC en de waardevolle inzichten van deze twee nieuwe onderzoeken zetten we een nieuwe stap in die richting" aldus de NCTb.

Meer informatie


* Toespraak NCTb, Erik Akerboom bij opening nieuwe bibliotheek CTC

Zie het origineel