Gemeente Boarnsterhim


Oefeningen Landbouwongevallen

In de periode van 25 januari tot 9 februari 2010 staan de hulpdiensten van Friesland in het teken van Agrarische Oefeningen.

In Friesland gebeuren regelmatig ongevallen op agrarische bedrijven. In de meeste gevallen gaat het om complexe ongevallen met grote, zware landbouwwerktuigen. Dit vraagt van de meldkamer, mobiel medisch team (MMT), ambulance en van de brandweer een specifieke aanpak. Op het terrein van loonbedrijf van Sjoerd Nauta en bij het Mechanisatiebedrijf Hogenhuis in Grou zijn tot 9 februari een aantal oefeningen georganiseerd door brandweer Leeuwarden, RAV Friesland en de ambulancezorg Friesland. Tijdens de oefeningen staat de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten centraal.

Twee scenario's worden beoefend, in het eerste scenario is een persoon onder het achterwiel van een trekker terecht gekomen. Met behulp van het hydraulisch redgereedschap moet de brandweer het 8,5 ton wegende landbouw voertuig te liften, waarna het ambulance personeel, ondersteund door het MMT de man onder het wiel weg kan halen. In het tweede scenario, is het "slachtoffer" gespietst door een kuilsnijder. Hierbij is het de kunst om na kort overleg tussen ambulance en brandweer zo snel mogelijk het `slachtoffer' te bevrijden zodat deze naar het ziekenhuis vervoerd kan worden.

Dinsdag en donderdag 26 en 28 januari was het de beurt aan de korpsen van Leeuwarden en Akkrum. De komende week trainen andere Friese korpsen op de twee Grouster oefenlocaties.