Gemeente Valkenswaard

Basisregistratie adressen en gebouwen

Basisregistratie adressen en gebouwen

Om gegevens te kunnen delen zet de Nederlandse overheid een stelsel van basisregistraties op. De Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) is een van de basisregistraties. In de BAG worden alle adressen in Nederland eenduidig, juist en volledig vastgelegd. Verder wordt van alle gebouwen de exacte locatie geregistreerd (coördinaten) en enkele gegevens vermeld (zoals bouwjaar, gebruiksdoel en oppervlakte). Tevens biedt de BAG unieke identificatienummers, zodat het leggen van relaties met andere basisregistraties eenvoudiger is.

Waarom is de Basisregistratie adressen en gebouwen belangrijk? Het komt voor dat gangbare adresbestanden niet helemaal volledig of actueel zijn. Dit kan grote gevolgen hebben omdat bijvoorbeeld ook hulpdiensten gebruik maken van deze gegevens. Voor deze hulpdiensten is het van groot belang dat zij de locatie weten van ieder adres en object. De BAG registreert van alle adressen en gebouwen behalve de locatie, ook nog aanvullende informatie zoals bijvoorbeeld het bouwjaar of de gebruiksfuncties. Zo is op een digitale kaart met één klik heel veel informatie beschikbaar. Meer informatie over de wet Basisregistratie adressen en gebouwen kunt u vinden op http://www.bag.vrom.nl.

Hoe is dit in Valkenswaard geregeld?
De gemeente Valkenswaard volgt de regels die de wet Basisregistratie adressen en gebouwen stelt. Deze regels bepalen onder andere dat verschillende verblijfsobjecten worden voorzien van een nummer (voorbeeld: het woonhuis en de schuur bij de boerderij krijgen ieder een eigen nummer). Zo worden onder andere alle garageboxen en vele transformatorhuisjes, schuren in het buitengebied, bovenwoningen bij winkels voorzien van een eigen nummer.

Wat verandert er voor u?
In totaal gaat de gemeente Valkenswaard ca. 300 nieuwe nummers uitgeven. Alleen de eigenaar van een betreffend verblijfsobject wordt hiervoor benaderd. Dan wordt precies aangegeven om welk verblijfsobject het gaat en welk (nieuw) nummer we hieraan willen toekennen.

Behalve dat het betreffend verblijfsobject moet worden voorzien van een nummerplaatje heeft de BAG waarschijnlijk geen gevolgen voor u. Een nummer op een huis, bedrijf of ander pand geeft niets aan over het gebruik van het pand. Ook wordt hiermee niet aangegeven dat het pand voor andere doeleinden gebruikt mag worden. Dit gebruik wordt geregeld in het bestemmingsplan. Vooralsnog heeft een nieuw nummer ook geen gevolgen voor nutsaansluitingen, WOZ-waarde of postbezorging. Mocht dat in een enkel geval van deze 300 nieuwe nummers toch het geval zijn, dan hoort u dat tijdig van ons.

Meer informatie
De werkzaamheden gaan begin februari van start. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen, telefoonnummer 040-2083444, team FIA.