Gemeente Lansingerland

Ondertekening Convenant CJG

Op dinsdag 26 januari jl. werd in het gemeentehuis in Berkel en Rodenrijs het convenant ondertekend voor de ontwikkeling van een Centrum voor Jeugd en Gezin in Lansingerland.

Wethouder Naushad Boedhoe tekende namens de gemeente Lansingerland. Daarnaast tekenden de kernpartners CJG Rijnmond, Kwadraad, Bureau Jeugdzorg en Vierstroom.

Â

Vanaf mei 2009 tot eind december is de gemeente Lansingerland in samenwerking met de kernpartners Kwadraad, Vierstroom, CJG Rijnmond en Bureau Jeugdzorg al intensief bezig geweest met de ontwikkeling van het CJG Lansingerland. Dit heeft geresulteerd in het opstellen van een convenant CJG Lansingerland en een mandaatstelling CJG-coördinator. Hierin leggen de kernpartners en de gemeente vast dat zij met hun samenwerking de volgende doelen willen bereiken:
* het realiseren van een effectief en efficiënt ondersteunings- en zorgaanbod voor ouders en kinderen c.q. jongeren van -9 maanden tot 23 jaar;

* afgestemde werkprocessen tussen professionals in de jeugdketen zodat opvoed- en opgroeivragen en problemen van jeugdigen en ouders snel, adequaat en passend worden beantwoord c.q. hulp wordt geboden;

* zorgcoördinatie te realiseren voor gezinnen met problemen.

Â

In september 2009 ondertekenden de betrokken partijen al de intentieovereenkomst. In de tussenliggende periode is in nauw overleg een gezamenlijke visie voor het CJG Lansingerland ontwikkeld. Een goede samenwerking tussen gemeente en zorginstellingen is noodzakelijk om de zorg voor kinderen, jongeren en gezinnen te verbeteren.

Â

Een goede start

Bij de ondertekening van het Convenant benadrukte wethouder Boedhoe nog een aantal belangrijke zaken. âWe maken nu zeker een goede start door deze nauwe samenwerking met alle betrokken partijen. Dat is belangrijk, de processen moeten goed lopen en partners moeten meewerken. Ook komt er nu door de komst van een CJG meer orde in het doolhof van zorgaanbieders. We zijn er natuurlijk nog niet. Met elkaar moeten we werken aan de toekomst en dit alles in het belang van het kindâ, aldus wethouder Boedhoe.

Â

Laagdrempelig

Het Lansingerlandse CJG moet een laagdrempelig ontmoetingspunt worden voor kinderen, jeugdigen, gezinnen en professionals op het vlak van opvoeden en opgroeien. Door middel van juiste informatie en advies en zo nodig adequate hulpverlening wordt vroegtijdig de gewenste ontwikkeling van jeugdigen ondersteund (en daarmee de zelfredzaamheid) en kan de inzet van zwaardere zorg worden voorkomen. Het CJG biedt advies en hulp op maat. Als er een probleem is wordt per gezin met één plan en één aanpak gewerkt.

Â

Vanaf 17 februari is het CJG Lansingerland een feit en werken de zorgaanbieders al op de nieuwe manier. In april/mei 2010 zullen alle kernpartners een pand betrekken aan de Noorderparklaan 10 in Bergschenhoek (De Klaver). Kijk voor meer informatie op www.cjglansingerland.nl.