Provincie Groningen

ontvangst Gedeputeerde Hollenga neemt Vismigratiekaart in ontvangst 28 januari 2010

De Groninger Vismigratiekaart werd woensdagmiddag 27 januari 2010 in ontvangst genomen door gedeputeerde Douwe Hollenga. "Goed om alle knelpunten nu in kaart te hebben en bovendien is het ook heel educatief", aldus gedeputeerde Hollenga. De Milieufederatie Groningen lanceerde gisteren in het provinciehuis de Groninger Vismigratiekaart in aanwezigheid van Waterschap Hunze & Aa's, de Hengelsportfederatie en provincie Groningen .U vindt de kaart op www.mfgroningen.nl

Belangrijkste knelpunten aanpakken
Stuwen en gemalen staan een gezonde visstand in de weg. Vissen kunnen daardoor niet rondtrekken en veel vissen worden hierdoor gedood of verminkt in de gemalen. Alleen in de provincie Groningen gaat het al om meer dan 1.000 obstakels voor vissen. Met de Groninger Vismigratiekaart brengt de Milieufederatie Groningen - in samenwerking met de waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân - deze verborgen problematiek in kaart. Steeds meer waterbeheerders zijn bezig de belangrijkste knelpunten aan te pakken. Op de Vismigratiekaart wordt aangegeven wanneer en hoe de knelpunten worden aangepakt.

Niet alle visbarrières hebben een negatief effect op de vrije migratie of overlevingskansen van de vis. Sommige barrières voorkomen juist dat bepaalde ongewenste soorten een gebied binnenkomen en andere soorten verdrijven. Ook bevinden zich veel barrières niet op belangrijke trekroutes.

Om de echte knelpunten aan te pakken geeft de Kaderrichtlijn Water aan in welk water de waterkwaliteit en dus ook de visstand, op orde moet zijn. De waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest hebben naar aanleiding daarvan voor Groningen en Noord-Drenthe een visie opgesteld over vismigratie. Daarin wordt uitgegaan van zogeheten knelpunten. Voor de provincie Groningen gaat het om ongeveer 150 punten.

Slimme oplossingen
Er zijn genoeg mogelijkheden om de barrières voor vissen op te heffen. Vispassages en vrije doorgangen bieden de vis veilige routes om te trekken, maar ook allerlei slimme oplossingen waarbij de vissen worden overgeheveld naar het hogere of lagere water behoren tot de mogelijkheden.

28 januari 2010