FNV Bondgenoten

Halsstarrig Rabobank laat cao-onderhandeling weer op niets uitlopen

Terwijl de vakbonden de Rabobank de handen hebben gereikt door een redelijk voorstel te doen, blijft de Rabobank volharden op de 0-lijn.

"Onbegrijpelijk" aldus Erwin Rog, namens De Unie en BBV. "Als dat de gedachte is van de Rabo, dan is dat een slecht signaal naar klanten, leden en vooral naar de medewerkers". Onderhandelaar Ralph Smeets van FNV Bondgenoten vult aan: "de druk op de organisatie neemt toe en de medewerkers staan in de kou." Ook Sandra Hendriks van CNV Dienstenbond heeft zich verbaasd over de opstelling van de Rabobank in het onderhandelingsproces.

Vanaf december zitten de bonden aan tafel met de Rabobank voor het afsluiten van een cao. Vakbondsleden die werken bij de Rabobank, andere medewerkers en de medezeggenschapsraad hebben een duidelijke boodschap meegegeven, koopkrachtbehoud is het minimum. "De halsstarrige houding van Rabobank is niet passend voor een organisatie die zich voortdurend als beste jongetje van de klas presenteert" aldus Rog van De Unie. Het volgende overleg is op 10 februari gepland. Smeets van FNV Bondgenoten vraagt zich hardop af "wat er dan te bespreken is." Volgens Hendriks van CNV moet er een ruimer mandaat komen om er op korte termijn met elkaar uit te komen. "Als je niet bereid bent tot het sluiten van compromissen, dan is het moeilijk onderhandelen" meent CNV onderhandelaar Sandra Hendriks. De vakbonden beraden zich op ludieke en klantvriendelijke acties.

Tijdens de tweedaagse onderhandelingen van 27 en 28 januari hebben de bonden aangegeven akkoord te kunnen gaan met een langere looptijd in combinatie met koopkrachtbehoud. Vakorganisaties zijn zelfs bereid geweest om gematigde koopkrachtverbetering los te laten ondanks de uitstekende resultaten van de Rabobank.