ProRail

Persbericht

28-01-2010

ProRail geeft inzicht in situatie liften station Naarden Bussum


- Informatiebijeenkomst voor vertegenwoordigers van belangenorganisaties

- Veiligheid voorop: inrichting proef werkmethode bekend
- Liften eind 2011 gereed

Vanmorgen heeft ProRail uitleg gegeven over de stand van zaken omtrent de liften op station Naarden Bussum. Tijdens een informatiebijeenkomst voor vertegenwoordigers van belangenorganisaties werd uitgebreid stilgestaan bij de noodzaak van een proef en de planning van het project. Conclusie van de bijeenkomst: er wordt uiterst zorgvuldig gewerkt aan een veilige komst van liften op station Naarden Bussum.

Om de veiligheid te waarborgen en risicoâs voor personeel te voorkomen is besloten dat de werkmethode van de liften moet worden beproefd. Vanwege de monumentale omgeving, een hoog grondwaterpeil en langsrijdende treinen kan niet op de gebruikelijke wijze een bouwput worden gemaakt. Daarom is ervoor gekozen de grond te behandelen met een bodeminjectie. Deze methode is voor ProRail niet onbekend. De situatie op station Naarden Bussum is echter uniek.

De proef: veiligheid middels een uniek staaltje techniek

De afgelopen maanden is onder toeziend oog van onafhankelijke experts in grond- en funderingstechnieken, zorgvuldig gewerkt aan de inrichting van de proef. De proef moet uitsluitsel geven over de manier waarop de geïnjecteerde grond in deze omgeving reageert op trillingen van het treinverkeer. Bij een geslaagde proef kan er eind 2010 worden gestart met de bouw en zijn de liften eind 2011 gereed.

De liften komen, hoe dan ook

Het is voor ProRail en de gemeentes Bussum en Naarden van groot belang dat de liften op station Naarden Bussum komen en dat de bouw op een veilige en zorgvuldige manier plaatsvindt. Als de proef aantoont dat met de voorgestelde werkmethode de liften niet kunnen worden gebouwd, dan zal ProRail het besluit moeten nemen om niet verder te gaan met bodeminjectie als hulpconstructie. Dit betekent niet dat de liften niet komen, maar dat ProRail op zoek moet gaan naar een andere hulpconstructie en werkmethode. Het inrichten en uitvoeren van de proef kost tijd. De komst van de liften loopt hierdoor vertraging op. Zowel ProRail als de gemeentes Bussum en Naarden betreuren dit. Veiligheid en zorgvuldigheid gaan in dit geval echter boven alles.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.prorailgeeftinzichtinsituatiel iftenstationnaardenbussum&category=Regionaal]