D66

donderdag 28 januari 2010

D66 wil snel einde aan subsidies op fossiele brandstoffen

Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy wil van de Europese Commissie weten per wanneer er een einde komt aan de subsidies op fossiele brandstoffen. Hij heeft hierover vandaag schriftelijke vragen gesteld.

boter bij de vis

Kandidaat Eurocommissaris Hedegaard voor Klimaat heeft tijdens de hoorzitting (15 januari) gezegd tegen subsidiëring van productie en het gebruik van fossiele brandstoffen te zijn. "Dat is mooi,", zegt Gerbrandy, "maar ik wil wel boter bij de vis. De Europese Commissie moet mij aangeven wat het tijdschema is voor afbouw van deze subsidies."

miljarden aan subsidies

Wereldwijd wordt fossiele energie nog steeds met honderden miljarden Euros gesubsidieerd. Dat versterkt de klimaatverandering en belemmert duurzame ontwikkeling, een belangrijk thema voor D66.

kerosine

Gerbrandy maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de Commissie te vragen naar een compleet overzicht van Europese subsidies die aan het gebruik of productie van fossiele brandstoffen worden gegeven. Ook wil hij een lijst van brandstoffen die zijn uitgesloten van BTW. "Over kerosine bijvoorbeeld wordt geen accijns geheven."

Tot slot wil de sociaal-liberaal weten hoe de Europese Commissie erop gaat aansturen dat de subsidies ook in alle EU-lidstaten wordt afgebouwd.