Project Gemeente Westland

zondagsopenstelling

Raadsdelegatie in overleg met EZ en BZK over dossier 'zondagsopenstelling'

Publicatiedatum: 28-01-2010

Op 26 januari 2010 heeft een delegatie van de Westlandse raad een overleg gehad met een afvaardiging van de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) over het dossier 'algehele zondagsopenstelling winkels'. Dit overleg vond plaats op uitnodiging van de minister van EZ in verband met het voornemen van de ministers van EZ en BZK om een voordracht te doen aan de Kroon (regering en Koningin) tot vernietiging van het raadsbesluit van 27 oktober 2009 tot het wijzigen van de Verordening Winkeltijden Westland 2005. Vóór 1 april 2010 zal er een definitief besluit genomen worden.

Op voordracht van de minister van Economische Zaken heeft de Kroon op 5 januari 2010 besloten het raadsbesluit van de raad van de gemeente Westland van 27 oktober 2009, waarmee een algehele zondagsopenstelling van winkels mogelijk werd, te schorsen. Alvorens de ministers een definitieve beslissing nemen om het raadsbesluit al dan niet voor te dragen tot vernietiging, wilden zij de argumenten horen van de raad. De Westlandse delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de fracties die het initiatiefvoorstel voor algehele zondagsopenstelling van winkels in Westland hebben ingediend, zoals is besloten in de raadsvergadering van 15 december jl., vergezeld van zijn advocaat. De afvaardiging van de ministeries lieten zich in het overleg bijstaan door de landsadvocaat.

Definitief besluit vóór 1 april 2010
In het overleg met de ministeries van 26 januari 2010 is duidelijk geworden dat, onvoorziene omstandigheden daargelaten, de ministers vóór 1 april 2010 een besluit zullen nemen over een eventuele voordracht tot vernietiging aan de Kroon. Dit is de datum waarop de schorsing van het raadsbesluit afloopt. Indien er sprake is van een voordracht tot vernietiging, zal ook vóór 1 april 2010 de beslissing van de Kroon bekend zijn.

In het overleg zijn afspraken gemaakt met betrekking tot het completeren van de aanwezige informatie bij de ministeries, zodat de ministers dit kunnen betrekken bij hun beslissing over een eventuele voordracht. De raadsdelegatie heeft daartoe tijdens het overleg een dossier overhandigd ter onderbouwing van de autonome toeristische aantrekkingskracht van het Westland en heeft dit mondeling toegelicht.

Indien de Kroon besluit tot vernietiging van het raadsbesluit, zal zij bij de motivering van dit Koninklijk besluit tot vernietiging moeten ingaan op hetgeen in het overleg aan de orde is geweest.

Meer informatie: waaronder een dossier inzake de algehele zondagsopenstelling winkels.