Gemeente Abcoude


Raad stemt in met plan De Winkelbuurt

Voorbelasting uitgesteld vanwege uitspraak Raad van State

De gemeenteraad heeft op donderdag 21 januari ingestemd met het plan van aanpak van De Winkelbuurt en de nieuwe grondexploitatie voor dit woningbouwplan. De raad had het college gevraagd om een nieuw plan van aanpak voor de ontwikkeling van De Winkelbuurt plus een bijbehorende grondexploitatie nadat de raad op 15 oktober 2009 besloten had om de realisatie van het gehele plan niet te gunnen aan de winnende partij van de gehouden Europese aanbesteding.

Met dit nieuwe plan ontwikkelt de gemeente het plan De winkelbuurt op traditionele wijze. De bouw van de woningen is in zes deelplannen opgesplitst en wordt per deelgebied apart aanbesteed onder ontwikkelaars. De grondexploitatie die bij deze uitvoering hoort, laat zien dat de opbrengst van deze traditionele manier van ontwikkelen gunstiger is dan de opbrengst uit de gehouden Europese aanbesteding.

Het plan van aanpak brengt geen verandering in de wijze waarop de voorbelasting van de gehele locatie De Winkelbuurt zal plaatsvinden. De zandlevering kan nog steeds plaatsvinden door gebruik te maken van de in het gebied aanwezige persleiding. De gemeente zal later in het jaar een Europese aanbesteding houden voor het bouwrijp en woonrijp maken van het gebied.

De voorbelasting kan echter nog niet van start. Tegen het projectbesluit Ophogen en voorbelasting De Winkelbuurt, dat de werkzaamheden juridisch mogelijk moet maken, is hoger beroep ingesteld. De indieners van het hoger beroep hebben bij de rechter gevraagd om een zogeheten voorlopige voorziening. De Raad van State deed op 21 januari uitspraak en kende de voorlopige voorziening behorende bij het projectbesluit toe, omdat de economische uitvoerbaarheid in twijfel werd getrokken.

Op 19 februari behandelt de Raad van State de voorlopige voorziening die is aangevraagd bij het instellen van een hoger beroep tegen het bestemmingsplan De Winkelbuurt. Tijdens deze zitting komt de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan De Winkelbuurt aan de orde. De rechter zal in de beoordeling het besluit van de gemeenteraad van 21 januari over het nieuwe plan van aanpak voor ontwikkeling van De Winkelbuurt en de bijbehorende grondexploitatie meenemen. Wijst de rechter deze voorlopige voorziening af, dan kan de gemeente van start met de voorbelasting.


---

28 januari 2010