Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vrijdag regen en sneeuw
Winterweer houdt aan
28 januari 2010 - Komende nacht bereikt een gebied met neerslag ons land dat vrijdag zorgt voor regen en sneeuw. In het westen is de kans op regen het grootst, meer landinwaaarts, waar de temperatuur dichter bij het vriespunt ligt, gaat de regen over in (natte) sneeuw. Dat kan in een groot deel van het land opnieuw zorgen voor gladheid. De neerslag kan geruime tijd aanhouden. Blijf de weerberichten en waarschuwingen volgen.
IJs in de Eemshaven (foto Jannes Wiersema)
IJs in de Eemshaven (foto Jannes Wiersema)
Ook in het weekeinde vallen er verspreid over het land nog winterse buien die plaatselijk kunnen zorgen voor een witte wereld. Winterse buien kunnen vergezeld gaan van regen, (natte) sneeuw of hagel. De intensiteit van de neerslag kan over korte afstanden sterk verschillen en lokaal leiden tot gladheid. Wanneer het na een winterse bui opklaart kan het ook door bevriezing van natte weggedeelten verraderlijk glad worden.

Winter weet niet van wijken
De komende periode blijft het belangrijk alert te zijn op gladheid. De winter gaat bij het begin van februari door met dan mogelijk ook overdag weer vorst. Na een dag dooi gaan de temperaturen de komende dagen weer wat omlaag. In het weekeinde wordt weer lichte tot matige vorst verwacht.

Markante verandering
Begin deze week zijn bijzonder lage temperaturen gemeten. In Stavoren werd op dinsdag 26 en woensdag 27 januari achtereenvolgens -13,9 en
-15,8 graden gemeten. Overdag op 26 januari kwam de temperatuur op weerstations langs het IJsselmeer niet hoger dan -6 graden. Woensdagochtend vroor het in Berkhout nog ruim 15 graden, maar in de middag was de temperatuur hier bij regenachtig weer al opgelopen tot bijna 5 graden boven nul. Zo'n temperatuurverandering in zo'n korte tijd komt niet vaak voor. Ook de verandering in luchtdruk was bijzonder groot: in het noorden wezen de barometers dinsdag nog 1043 hPa aan, woensdag daalde de luchtdruk tot onder 1010 hPa.

Kou in Europa
Ook in ons omringende landen was woensdag sprake van een markante weersomslag. In het noordoosten van Duitsland steeg de temperatuur binnen 24 uur van -20 graden naar iets boven het vriespunt. De eerste dagen van deze week zijn in het centrale deel en oosten van Europa uitzonderlijke lage temperaturen gemeten tussen -20 en -30 graden. Opmerkelijk was de -27,6 graden in het Oostenrijkse Gars (Niederösterreich). Dat was de laagste temperatuur in dertien jaar. De lage temperatuur hield verband met de dikke sneeuwlaag. In het noordoosten van Niederösterreich ligt volgens de Oostenrijkse weerdienst (ZAMG) in 20 jaar niet zoveel sneeuw.

De komende dagen wordt in Europa, ook in de wintersportgebieden van de Ardennen en de Duitse Middelgebergten nog meer sneeuw verwacht. De website www.meteoalarm.eu houdt u op de hoogte van de verwachte kou en sneeuw.

Witte winter Nader Verklaard
Achtergrond informatie en nieuws over deze winter in onze rubriek Nader Verklaard in het dossier Witte winter 2010.

Eerste uitgave: 27-01-10