Gemeente Breda

Breda pakt relschoppers NAC-Go Ahead Eagles hard aan

âVolstrekt ontoelaatbaarâ, zo oordelen NAC, politie, justitie en gemeente over de relschoppers bij de wedstrijd NAC-Go Ahead Eagles. Ze worden hard aangepakt. Er zijn negen relschoppers aangehouden. NAC Breda deelt nog voor de wedstrijd tegen VVV stadionverboden uit aan alle mensen die op enige wijze betrokken zijn bij de ongeregeldheden. NAC Breda zal die stadionverboden verdubbelen ten opzichte van de normale straffen waardoor die kunnen oplopen tot zes jaar.

Partijen kwamen vandaag bij elkaar om de gebeurtenissen te evalueren en maatregelen te bespreken om dit soort ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen. Burgemeester van der Velden: âHet is ons meer dan ernst. Wij zijn collectief teleurgesteld in de groep relschoppers, een kleine minderheid, die het bijwonen van een voetbalwedstrijd voor goedwillende supporters verpest. We tolereren dit soort gedrag nietâ.

âIk heb gehoord en gezien wat het met mensen die slachtoffer waren heeft gedaan en wat het bij het overige publiek in het stadion heeft veroorzaakt. Ik heb veel waardering voor de inzet van alle partijen die erger hebben voorkomen â, aldus de burgemeester, namens de partijen.

Bij de wedstrijd NAC-Go Ahead Eagles gisteravond zijn tot nu toe 9 aanhoudingen verricht, voornamelijk onder aanhangers van NAC Breda. De opsporing van geweldplegers is in volle gang en gaat ook de komende dagen door. Mede op basis van beelden die van de ongeregeldheden zijn gemaakt in en om het stadion.
Geweldplegers die op de beelden worden herkend zijn met onmiddellijke ingang niet meer welkom in het Rat Verlegh Stadion en worden aangemeld bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod. NAC Breda zal de normale straffen voor openlijke geweldpleging verdubbelen tot zes jaar. De directie van de club neemt de zaak hoog op en spreekt hier vandaag over met de Clubraad.

NAC Breda wil een open stadion realiseren met zo min mogelijk hekken en andere afscheidingen. De ongeregeldheden van woensdagavond hebben geleerd dat compartimentering toch nodig is. NAC Breda zal de hekken tussen de tribunes weer terugbrengen. De eerste, bij Vak G, worden voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen VVV geplaatst om het onmogelijk te maken dat kwaadwillende supporters zich tussen de vakken kunnen verplaatsen. De ongeregeldheden van gisteravond hebben ook tot gevolg dat de verbouwingsplannen voor het stadion opnieuw bekeken worden op toegankelijkheid van tribunes en supportersvakken.

Ook is gebleken dat overmatig alcohol- en drugsgebruik een rol hebben gespeeld bij de ongeregeldheden. Gezamenlijk wordt bezien hoe dat verder teruggedrongen kan worden.

In en rondom het stadion is veel schade aangericht. Waar mogelijk wordt getracht dit op de relschoppers te verhalen.

Politie, justitie en gemeente zijn maximaal voorbereid op handhaving van de openbare orde buiten het stadion. Extra maatregelen die in dit opzicht worden voorbereid, zijn: uitbreiding van cameratoezicht en uitbreiding van het gebied waar het niet is toegestaan aangebroken blikjes of flesjes bij zich te dragen.

Breda, 28 januari 2010