International Film Festival Rotterdam
Franse films en gasten IFFR 2010

De Franse cinema is met meer dan zestig (co-)producties sterk aanwezig op het 39e International Film Festival Rotterdam. De selectie van zowel recente, internationaal gelauwerde films als van vele speelfilmdebuten, waaronder twee in de VPRO Tiger Awards Competitie, bevestigen de rol van het IFFR als belangrijk platform voor Franse onafhankelijke filmkunst en auteurscinema.

Prominente auteurs zetten met hun jongste, internationaal goed ontvangen films de toon in de festivalsectie Spectrum. Zo keert Bruno Dumont, na zijn TWENTYNINE PALMS uit 2004, terug naar Rotterdam met HADEWIJCH, het verhaal van een meisje dat, verblind door gepassioneerd geloof in God, zich op gevaarlijk terrein begeeft. Na PRESTIGE DE LA MORT in 2007, zal het festival opnieuw de eccentriteit proeven van Luc Moullet's cinema met de vertoning van LA TERRE DE LA FOLIE, een verbeelding van het opvallend hoge aantal geesteszieken in de zuidelijke Alpenregio.

Regisseur François Ozon bezoekt het festival met zijn LE REFUGE, over de omzwerving en rouw van een zwangere ex-junkie, vertolkt door Isabelle Carré. Eugène Green, een regelmatige gast in Rotterdam, presenteert THE PORTUGUESE NUN, een droomspel over liefde en vertrouwen in Lissabon. In Spectrum verder VISAGE, Tsai Ming-Liang's in het Louvre gefilmde onderzoek naar de mythe van Salomé en THE TIME THAT REMAINS van Elia Suleiman, een semi-autobiografische film over het dagelijkse leven van Palestijnen die wonen in hun geboorteland.

Ook WHITE MATERIAL, de film met in de hoofdrol Isabelle Huppert die Claire Denis twintig jaar na haar debuut CHOCOLAT terug deed keren naar Afrika voor een portret van een geheel andere werkelijkheid, RAPT van Lucas Belvaux, een spannend drama geïnspireerd door de ontvoering, in de jaren zeventig, van de schatrijke Belgische baron Empain en UN PROPHÈTE van Jacques Audiard, winnaar van de Grote Juryprijs in Cannes, maken deel uit van Spectrum.

De Franse selectie in IFFR 2010 wordt verder versterkt met de aanwezigheid van meerdere (co-)producties van jonge filmmakers, vertegenwoordigers van nieuwe richtingen in de Franse cinema. NUIT BLEUE is een visueel gedicht van videokunstenaar Ange Leccia over de herinnering aan een Corsicaanse activist. Het opmerkelijke debuut ORDINARY PEOPLE, van Vladimir Perisic biedt een universele kroniek over geweld tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië. Dima El-Horr's speelfilmdebuut CHAQUE JOUR EST UNE FÊTE volgt drie vrouwen op weg naar een gevangenis in het Libanese achterland en naar de eigen onafhankelijkheid.

De twee speefilmdebuten in de VPRO Tiger Awards Competitie vertegenwoordigen de nieuwste talenten in de Franse filmkunst. Sophie Letourneur portretteert in LA VIE AU RANCH het klaarblijkelijk vrolijke leven van jonge studentes en hun confrontaties met de scherpere randen van de werkelijkheid en relaties. In AGUA FRÍA DE MAR geeft Paz Fábrega (Costa Rica) spanning aan elke wending van het verhaal over de ontmoeting tussen een rijk jong koppel en een eenzaam zevenjarig meisje.

De festivalsectie Signals biedt inzicht in de geschiedenis van de Franse cinema. De documentaire LES DEUX DE LA VAGUE van Emmanuel Laurent memoreert 50 jaar Nouvelle Vague door middel van een terugblik op de debuten van twee iconen van de Franse filmkunst: François Truffaut en Jean-Luc Godard. In hun 'making off'-film INFERNO tonen Serge Bromberg en Ruxandra Medrea door middel van herontdekt filmmateriaal uit 1964 het creatieve proces van Henri-Georges Clouzot's onvoltooide experimentele film met in de hoofdrol een hoogst sensuele Romy Schneider.

Aanwezigheid Franse gasten, vertegenwoordigd door Unifrance, datawijzigingen voorbehouden:
Ange Leccia (NUIT BLEUE) 28 januari - 31 januari
Eugène Green (THE PORTUGUESE NUN) 28 januari - 30 januari
Tsai Ming-Liang (VISAGE) 28 januari - 1 februari
Luc Moullet (LA TERRE DE LA FOLIE) 29 januari - 30 januari
Paz Fabrega (AGUA FRÍA DE MAR) 29 januari - 7 februari
François Ozon (LE REFUGE) 30 januari - 31 januari
Sophie Letourneur (LA VIE AU RANCH) 30 januari - 6 februari
Dima El-Horr (CHAQUE JOUR EST UNE FÊTE) 30 januari - 2 februari
Vladimir Peresic (ORDINARY PEOPLE) 1 februari - 4 februari
Emmanuel Laurent (LES DEUX DE LA VAGUE) 2 februari - 5 februari
Serge Bromberg (INFERNO) 5 februari - 6 februari
Bruno Dumont (HADEWIJCH) 6 februari - 7 februari

Noot aan de redactie,