Ingezonden persbericht

Groen in beeld bij VROM

Den Haag, 28 januari 2010 - Het toepassen van groen in gebouwen is goed voor de gezondheid, heeft een ontstressend effect en werkt geluidsdempend. Om deze positieve eigenschappen van planten te onderstrepen, ontving Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol het boek Plants XL, over het gebruik van groen in gebouwen. Daarnaast kreeg Peter Jägers, DG Rijksgebouwendienst, namens het Productschap Tuinbouw een levende plantenwand die de akoestiek in ruimtes sterk verbetert.

Groene wand
Recent laboratoriumonderzoek van Roby van Praag (Aldus bouwinnovatie) bij de TU Delft toont aan, dat groene wanden beter presteren dan standaard akoestisch absorptie materiaal. De exacte waardes variëren met de aard van de onderzochte wanden. Dichte systemen halen de hoogste absorptiewaardes en zijn prima in te zetten om het gebruikscomfort van ruimtes te vergroten. De groene wand die kunstenaar Zeger Reyers ontwikkelde en nu bij het Ministerie van VROM staat opgesteld is een relatief open systeem, dat akoestisch vergelijkbaar scoort met standaard referentieproducten. Eerder was al bekend dat groene planten vervuilde lucht zuiveren en bijdragen aan stressreductie.

Creatief groen
Die thema's komen ook aan bod in het boek Plants XL van Sander Kroll (Ki Plant), dat tal van creatieve mogelijkheden toont om met grote planten aan de slag te gaan in gebouwen. Op bijzondere locaties fotografeerde hij een keur aan planten in een architectonische setting. De Groene Wand blijft een jaar lang op bij VROM staan om praktijkervaring op te doen. De plantenwand is in opdracht van InnovatieNetwerk van LNV ontwikkeld in het kader van het programma 'Bouwen met groen en glas 2.0'. Met de plaatsing van de Groene Wand bij het Ministerie van VROM en het aanbieden van het boek Plants XL krijgen Rijksbouwmeester Van der Pol en de DG Rijksgebouwendienst Jägers inzicht in twee innovatieve producten op weg naar een gezonde, groenere leef- en werkomgeving.