CDA

Europese regels zwangerschapsverlof
donderdag 28 januari 2010
Vandaag is in de commissie Sociale zaken en werkgelegenheid gestemd over het rapport zwangerschapsverlof. Nadat het rapport in het voorjaar van 2009 is weggestemd door de plenaire vergadering ligt er nu een nieuw voorstel. De nieuwe richtlijn heeft als doel de veiligheid en de gezondheid van werkneemsters tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens de periode van borstvoeding te verbeteren. Zelfde problemen resteren: financiering van het verlof, duur van het verlof en de rol van de vader tijdens zwangerschapsperiode.

CDA-Europarlementariƫr Ria Oomen-Ruijten (sociale zaken en werkgelegenheid): "In het Commissie voorstel is de verlenging van het zwangerschapsverlof naar 18 weken voorgesteld, in Nederland is dat momenteel 16 weken. In de commissie Sociaal zijn wij meegegaan met dit voorstel van de Commissie waarbij wij wel voor volledige doorbetaling pleiten. In een groot aantal lidstaten is er een langer verlof maar dit zwangerschapsverlof / bevallingsverlof wordt niet of bijna niet betaald."

De rapporteur heeft in het nieuwe voorstel wederom het verlof voor vaders opgenomen. "De richtlijn heeft echter als rechtsgrondslag gezondheid en veiligheid op de arbeidsplek en dat geeft ook meteen aan waarom vaders hier niet in thuis horen. Als EVP fractie hebben wij het vaderverlof weggestemd. De aanstaande wijziging van de Europese wetgeving op ouderschapsverlof geeft immers alle kansen om verlof voor vaders te regelen." Dit zegt Ria Oomen-Ruijten die hiermee stelling neemt tegen de positie van de PvdA en Groen Links.