Politiebond ACP

28 januari 2010

ACP: 'Negatief ja'

Tijdens het landelijk overleg met de minister van BZK hebben de ACP-onderhandelaars de mening van de ACP-leden over de packagedeal aan de minister gemeld. Deze mening is gisteren tijdens de stemming op de Algemene Vergadering (AV) duidelijk geworden.

ACP-leden hebben tijdens de Algemene Vergadering (AV) onder voorwaarden ja gezegd tegen de packagedeal.

Onderhandelaars Gerrit van de Kamp en Wiep van der Pal hebben op de AV de inhoud van de packagedeal uitgelegd en toegelicht. Daarbij was ook aandacht voor de achtergrond van het proces en de inzet van de politiebonden. Uiteraard is voordat er gestemd werd stilgestaan bij het verloop van de ledenraadplegingen in het land en bij de digitale peiling van meningen via internet .

Weinig draagvlak
ACP-leden hebben uiteindelijk, na de nodige uitleg en discussie, onder voorwaarden vóór het onderhandelaarsakkoord over de packagedeal gestemd. Voorzitter Gerrit van de Kamp verwoordde het als een `negatief ja'. Daarmee bedoelt hij dat het draagvlak voor een `ja' dun is. ACP-leden zien dat zij, in het licht van de huidige economische omstandigheden en de aankomende wijzigingen in het politiebestel, rationeel ja moeten zeggen tegen het onderhandelaarsakkoord. Gevoelsmatig zou het echter in veel gevallen een nee zijn. Bij grote delen van de achterban bestaat het gevoel de rekening te krijgen voor zaken waaraan ze niets kunnen doen. Ze betwijfelen dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de personele sterkte. Veel reacties raakten aan de geloofwaardigheid van partijen. De vraag die leefde bij de AV was dan ook: hoe brengen we ratio en gevoel bij elkaar zonder afbreuk aan het een of het ander te doen?

Ja, onder voorwaarden
De AV heeft deze zaken bijeen proberen te brengen om daarmee recht te doen aan die "onderstroom" die bij politiemensen aanwezig is. De AV gaat daarom akkoord met de packagedeal onder de voorwaarden dat aan minister Ter Horst kenbaar wordt gemaakt met welk gevoel en in welk licht er `ja' wordt gezegd. Daarnaast wordt de onderhandelaars de opdracht meegegeven een uiterste poging te doen om te zoeken naar aanvullende afspraken -gehoord de leden in het land- en hiermee het draagvlak voor de packagedeal te vergroten. Tenslotte stelt de AV dat er een preambule moet worden opgenomen bij de ondertekening van het akkoord. In deze preambule (tekst met voorwaarden vooraf, waaronder de achterliggende tekst geldig is) moeten de voorwaarden worden opgenomen die de ACP vorig jaar als uitgangspunten al meerdere malen aan de minister van BZK kenbaar heeft gemaakt. Deze voorwaarden vooraf zijn:


- Duidelijkheid over verantwoordelijkheden/bevoegdheden minister, KBB en korpschefs;

- Nakomen gemaakte afspraken door alle partijen;
- Inzage in de 150 miljoen euro aan bezuinigingen voor de sector;
- Alleen instemming als het huidige concept voor de Politiewet overeind blijft - als daarin veranderingen worden aangebracht, hebben we een andere werkelijkheid.

Concreet heeft dat geleid tot de volgende tekst:

Overwegende dat:
1) Het draagvlak naar inschatting van de AV dun is en de AV zich daar zorgen over maakt. Zeker in het licht van allerlei ontwikkelingen binnen de sector.
2) De AV de minister in overweging geeft het draagvlak te vergroten en te zoeken naar aanvullende afspraken. De minister heeft hierbij een bijzondere verantwoordelijkheid wat ons betreft. 3) Er een preambule opgenomen dient te worden waarin de vooraf gestelde voorwaarden worden verwoord.
4) De AV de onderhandelaars de opdracht geeft de ruimte te verkennen om zo mogelijk aanvullende afspraken te maken.

Gaat de AV van de ACP akkoord met de ondertekening van het onderhandelaarsakkoord over de packagedeal.

Het overleg met de minister (CGOP)
Conform de opdracht van de AV heeft de ACP de minister nadrukkelijk en met grote ernst geïnformeerd over het stand punt van de Algemene Vergadering van de ACP. Ons ja-woord is gegeven onder de voorwaarde dat de gemaakte afspraken spijkerhard zijn. Ondanks de mededeling van de minister dat er niet meer ruimte beschikbaar is dan die al is gegeven in de Packagedeal, hebben wij de minister dringend gevraagd toch na te denken over maatregelen of afspraken die het draagvlak onder de deal kunnen versterken. We willen en zullen ook regelmatig op de hoogte worden gehouden van de uitvoering van de afspraken, waarbij de sterkte- en capaciteitsafspraken in het bijzonder nauwlettend worden gevolgd, waardoor eventuele bijsturing tijdig kan plaatsvinden. Tenslotte hebben we de minister verzocht een open brief aan alle mensen die bij de politie werken te sturen, waarin ze aangeeft hoe zij tegen de packagedeal aankijkt.
De ondertekening zal naar verwachting binnen 14 dagen plaatsvinden.
---