Ingezonden persbericht

Rapport over Persvrijheid in Honduras gepubliceerd

Op de dag dat in Honduras de nieuw gekozen president Porfilio Lobo werd geïnstalleerd (27 januari 2010), publiceerde de internationale missie inzake persvrijheid in Honduras haar bevindingen in een rapport. Free Voice was een van de deelnemers aan deze missie.

Constateringen
De missie constateerde dat de persvrijheid in Honduras te kampen heeft met een ongunstige en onveilige omgeving. Deze situatie is niet nieuw, maar wel verergerd door de politieke crisis van 28 juni. Het aantal bedreigingen is toegenomen en de risico's zijn groter geworden voor degenen die via de media gebruik maken van het recht op vrijheid van meningsuiting.

Beide partijen in het politieke conflict oefenen een grote druk uit op de pers. Deze druk beïnvloedt het redactionele beleid van de media en leidt tot fysieke aanvallen op journalisten en andere werknemers bij de media.

De internationale missie ziet als belangrijkste belemmeringen voor de uitoefening van vrije en onafhankelijke journalistiek in Honduras:
* De belangenverstrengeling tussen de media, politieke machthebbers en een aantal journalisten. Deze leidt er toe dat de waarheid ondergeschikt wordt gemaakt aan de economische en politieke belangen waar de betrokkenen voor staan.
* Een ´media-oorlog´ tussen de media leidt tot een verhoogde staat van onveiligheid en zelfcensuur bij de redacties.

Het rapport bevat verder aanbevelingen voor de staat van Honduras, het Nationaal Congres en de Journalisten en media in het land..

Klik hier voor het persbericht over het verschijnen van het rapport
Klik hier voor het (Spaanstalige) rapport PDF en hier voor versie in Word