Gemeente Dinkelland


Persbericht

Tubbergen, 20 januari 2010

Grote oefening donderdag 28 januari in Tubbergen
Cluster Noordoost-Twente bereidt zich goed voor!

Op donderdag 28 januari 2010 oefenen de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal (cluster Noordoost-Twente) samen tijdens een grote rampenoefening.

In het scenario voltrekt zich een ramp en hierdoor moeten 100 à 150 mensen worden geëvacueerd en opgevangen in een opvangcentrum. Medewerkers van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal, die een taak hebben binnen de gemeentelijke rampenbestrijdingsorganisatie, moeten gezamenlijk tijdens de oefening een opvangcentrum inrichten, slachtoffers (gespeeld door figuranten) evacueren, registreren en verzorgen. Achter de schermen op het gemeentehuis oefenen de overige actiecentra ook mee.

Wetgeving
In het kader van het project Presteren met Processen (PMP) zijn alle gemeenten in de regio Twente al enkele jaren bezig met het verbeteren van de gemeentelijke processen. De speerpunten hierbij zijn niet alleen het verbeteren van de kwaliteit, maar ook het creëren van uniformiteit en het vergroten van de capaciteit. In het kader van deze regionale samenwerking is ook een meerjarig opleidings- en oefenbeleid opgezet. Als afsluiting van deze cyclus wordt er nu 1 grote oefening in clusterverband georganiseerd voor 6 processen. De processen Opvang en Verzorging, Evacuatie, Logistiek, Facilitair & Verbindingen, CRIB en Crisiscommunicatie zullen beoefend worden.

Leerdoel
Het algemene leerdoel van de oefendag op 28 januari 2010 is om meer inzicht te verkrijgen in veiligheids- en crisismanagement binnen de gemeente.




Gemeente Dinkelland