Gemeente Zederik


Convenant `Grip op je knip' van de RSD en Goed Wonen Zederik

Op 26 januari 2010 hebben woningcorporatie Goed Wonen Zederik en de Regionale Sociale Dienst (RSD) het convenant `Grip op je knip' ondertekend. Het doel van dit convenant is het vroegtijdig signaleren van huurders met financiële problemen. Door vroeg in te grijpen, kan een oplossing worden gevonden voordat de problemen te groot worden.

Schuldproblemen vroeg opsporen

Door de economische teruggang gaan veel mensen achteruit in hun inkomen. Hierdoor kunnen zij soms hun rekeningen niet meer betalen en ontstaan er schulden. Als de schulden zich opstapelen kan dat leiden tot grote problemen. Die kunnen worden voorkomen door zo snel mogelijk in te grijpen. Daarvoor is het noodzakelijk dat de problemen in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Goed Wonen Zederik draagt hieraan bij door mensen met huurachterstand zo snel mogelijk door te verwijzen naar de RSD.

Zelf problemen oplossen

Na aanmelding onderzoekt de afdeling Schuldhulpverlening van de RSD samen met de betrokkene hoe deze zijn schulden kan voldoen. Soms zijn enkele aanwijzingen voldoende om iemand zelf zijn problemen op te laten lossen. In andere gevallen is er meer hulp nodig en kan er een langer traject volgen. Goed Wonen Zederik levert in die tijd nog een extra bijdrage door het innen van de huurschuld tijdelijk op te schorten.

Samenwerken

Goed Wonen Zederik is de tweede corporatie die gaat samenwerken met de RSD om schuldproblemen aan te pakken. De RSD hoopt dat er meer corporaties zullen volgen, want zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen en oplossen van deze problemen.