Raad van State


donderdag 28 januari 2010
11.30 uur
Zitting over de boete die de minister van SZW heeft opgelegd aan een bedrijf uit Meijel vanwege overtreding van de
Arbeidsomstandighedenwet. Het gaat om een boete van EUR 9.000. Een werknemer van het bedrijf is van een drie meter hoog plat dak gevallen en opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de minister kon dit gebeuren doordat geen valbeveiliging was aangebracht. Het bedrijf had de ziekenhuisopname moeten melden, aldus de minister. Verder had het bedrijf meer maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat het ongeval kon plaatsvinden. Volgens het bedrijf is de werknemer gevallen doordat hij een hartinfarct kreeg. Hierdoor is het ongeval hem minder te verwijten. Bovendien hoefde hij de ziekenhuisopname niet te melden, omdat de werknemer was opgenomen vanwege het hartinfarct en niet vanwege letsel door de val. De rechtbank in Roermond heeft in juli 2009 het beroep van het bedrijf gedeeltelijk gegrond verklaard en de boete verlaagd naar EUR 8.000. Tegen die uitspraak komen zowel de minister als het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905591/1) (Deze zaak is op 26 januari jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch heeft verleend voor het uitbreiden van het Noordbrabants museum en het renoveren van het Waterstraatcomplex. De vergunning maakt ook de bouw mogelijk van het Stedelijk Museum en zes woningen aan De Mortel. Een aantal inwoners van Den Bosch en de vereniging van eigenaars De Mortelkazerne waren tegen de bouwvergunning in beroep gekomen bij de rechtbank in Den Bosch. De rechtbank heeft hun beroep gegrond verklaard en de bouwvergunning vernietigd. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant is het niet eens met die uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de inwoners en de vereniging van eigenaars zijn in hoger beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken de inwoners de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909824/2)
11.30 uur
arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan de R.K. Parochie Heilige Joseph uit Broekhem. Het gaat om een boete van EUR 16.000 die de minister heeft opgelegd nadat de Arbeidsinspectie in oktober 2006 had geconstateerd dat twee vreemdelingen met de Poolse nationaliteit zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk waren. Het gaat om werkzaamheden bij een kerkgebouw aan de Broekhem in Valkenburg aan de Geul. De parochie vindt dat haar niet kan worden verweten dat de twee Polen niet over de vergunningen beschikten, omdat zij de werkzaamheden had ingehuurd bij een aannemersbedrijf uit Schinnen. De rechtbank in Maastricht heeft in juni 2009 een eerder beroep van de parochie ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de parochie in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 20090546/1)

13.30 uur

Zitting over het zogenoemde projectbesluit dat het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft genomen. Het besluit maakt de reconstructie van de Heliconweg in Leeuwarden mogelijk. Het profiel van de weg wordt aangepast en er worden zogenoemde turborotondes aangelegd. De rechtbank in Leeuwarden heeft in september 2009 een eerder beroep van Milieudefensie ongegrond verklaard. De Vereniging Milieudefensie is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt Milieudefensie de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000114/2)

14.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Kaag en Braassem van het bestemmingsplan 'Derde Tuinbouwgebied'. Het plan heeft betrekking op één van de drie tuinbouwgebieden binnen de gemeente. Het plan biedt glastuinbouwbedrijven de mogelijkheid uit te breiden. Ook is in het plan een regeling opgenomen voor (tweede) bedrijfswoningen bij de bedrijven. Een bouwbedrijf uit Nieuwe Wetering is in het plan als zodanig bestemd. Het plan maakt het ook mogelijk dat in de toekomst een glastuinbouwbedrijf zich daar vestigt. Het bouwbedrijf vreest dat hij door deze bestemming in zijn bedrijfsvoering wordt aangetast. (zaaknummer 200903721/1)p

14.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft opgelegd aan café Blauwhuis aan de Hoekstersingel in Leeuwarden. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het café te veel geluid zou produceren. De eigenares van het café is tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwist de overtreding. Verder vindt zij dat het gemeentebestuur de dwangsom nog niet daadwerkelijk had mogen incasseren. In afwachting van de behandeling van het beroep, verzoekt zij de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909097/2)