Gemeente Baarn

0800-kringlijn: Gratis ophalen van her te gebruiken huisraad

Kringlijn

Ruim 5 jaar geleden lanceerde de Kringloopcentrale het 0800-kringlijn nummer en is inmiddels uitgegroeid tot een dienstverlenend succes. Maandelijks worden via de 0800-kringlijn (0800-5746454) meer dan 4000 afspraken gemaakt. Aanvragen van particulieren om voor de kringloopwinkels in de regio bestemde spullen gratis af te laten halen.

Jannie Terlouw, afdelingshoofd Planning bij de Kringloopcentrale: âGoedemorgen Kringloopcentrale, met Jannie.â Met roodgloeiende oren nemen de telefonistes de telefoon aan; dit is alweer de 50e beller van deze ochtend. Jannie: âAls telefoniste bij de 0800-kringlijn is iedere dag weer anders. Het is bijzonder werk, vooral het persoonlijke contact wat je hebt met de klant. Elke dag is er wel een uniek verhaal te vertellen.â

Echter de telefoontjes bevatten niet altijd leuke berichten. Bijvoorbeeld een afspraak inplannen voor het ophalen van een complete inboedel van een ouderlijk huis, vanwege een overlijden. Zelfs dan is er tijd voor persoonlijk contact met begrip voor de klant en de situatie.

Tweede leven
Op de afdeling Planning worden maandelijks meer dan 4000 afspraken gemaakt. Door het simpelweg invoeren van een postcode en huisnummer verschijnt er vanuit een speciaal ontwikkeld registratiesysteem een corresponderend adres. Het ophaalmoment wordt bepaald door het soort en de hoeveelheid goederen die afgehaald moeten worden. Zo krijgen gebruikte goederen een kans op een tweede leven.

Het is niet alleen gemakkelijk dat de spullen gratis afgehaald worden, tevens zorgt het voor een breder assortiment in de winkels. Naast de hoge dienstverlenende factor van de 0800-kringlijn is dit initiatief voor de aangesloten kringloopwinkels en een aantal gemeenten ook een middel om hergebruik en gescheiden afvalinzameling te stimuleren.

Chantal, telefoniste bij de 0800-kringlijn centrale: âIn overleg met de klant, wordt bekeken wat er moet worden opgehaald, wat kan worden hergebruikt en wat afval is. Aan de hand van postcode en huisadres kijken we wanneer ophalen het beste uitkomt en overleggen we het met de klant. Voor zowel de klant als voor de kringloopwinkel is dit systeem snel en handig: alles met één telefoontje is het geregeld!â

Â

In maart wordt de dienstverlening van de Kringloopcentrale uitgebreid. De klant kan zelf rechtstreeks via de website van de Kringloopservice een afspraak plannen.

Bij de Kringloopcentrale zijn meer dan 15 kringloopwinkels aangesloten, verdeeld over 20 gemeenten, waaronder Baarn. Het totale werkgebied groeide de afgelopen 5 jaar explosief van 21 naar 89 plaatsen, in de regio Veenendaal, Amersfoort en Gouda. Naast het gebruik van de 0800-kringlijn biedt de Kringloopcentrale als dienstverlenende organisatie haar expertise op het gebied van kringloop, afvalinzameling, milieu en werkgelegenheid aan bij kringloopbedrijven en gemeenten. Dit alles om samen te streven naar een nog betere dienstverlening.

Bron: Federatieve Kringloopcentrale