UMC St Radboud


Science publicatie voor Lonneke van der Linden
27-01-2010

Als student Biomedische Wetenschappen liep Lonneke van der Linden in 2008 stage bij het Imperial College in Londen. De resultaten van het onderzoek waaraan ze een bijdrage leverde, staan nu in Science. Dit is voor een student natuurlijk een enorme prestatie.

Virussen
Lonneke is gefascineerd door virussen. Bij professor Geoff Smith van de afdeling Virologie van het Imperial College ging ze na, hoe pokkenvirussen zich verspreiden van cel tot cel, een eigenschap die essentieel is voor hun vermogen om de ziekte te veroorzaken. Ze deed onderzoek met het vacciniavirus, dat in het verleden als vaccin gebruikt is om de pokken uit te roeien. Met video-imaging kon ze laten zien, dat deze virussen naburige cellen, die al geïnfecteerd zijn, kunnen overslaan, waardoor de verspreiding veel sneller verloopt dan verwacht. Dit is een door het virus nieuw ontwikkelde strategie. Het is heel goed mogelijk dat ook andere virussen deze strategie toepassen.

Medische Microbiologie
Lonneke van der Linden werkt nu als aio bij de sectie Virologie van de afdeling Medische Microbiologie op een project, dat zich richt op de identificatie en karakterisering van middelen tegen enterovirussen. Dit project is toegekend aan Virologie op basis van een convenant tussen Radboud Universiteit/UMC St Radboud en de Universiteit van Leuven.

Publicatie
Repulsion of Superinfecting Virions: A Mechanism for Rapid Virus Spread.
Doceul V, Hollinshead M, van der Linden L, Smith GL. Science, 2010 Jan 21 Epub ahead of print.