Haïti-team drinkwaterbedrijven Vitens en Evides terug in Nederland

28/01/2010 06:49

Vitens-Evides International BV

Utrecht/Rotterdam, 28 januari 2010. Een team met vijf specialisten van de twee grootste drinkwaterbedrijven van Nederland is teruggekeerd uit Haïti. Zij verbleven op verzoek van lokale Haïtiaanse autoriteiten een week in het land wat zwaar getroffen is door een aardbeving. Het team heeft ondersteuning geboden bij het provisorisch herstel van de drinkwatervoorziening in de hoofdstad Port-au-Prince. Daarnaast is in kaart gebracht wat nodig is voor het volledig herstel van het drinkwaternet in de stad.


- Drinkwaterbedrijf van de grond af opbouwen

Het team, operend onder de vlag van de gezamenlijke organisatie Vitens-Evides International, stelde vast dat in Port-au-Prince een volledig nieuw drinkwaterinfrastructuur opgezet moet worden. Directeur Vitens-Evides International Gerhard van den Top: "Reeds voor de aardbeving was de stand van zaken rond het lokale drinkwaterbedrijf CAMEP ver onder de Nederlandse maatstaven. Slechts een deel van de inwoners had toegang tot drinkwater en de kwaliteit van het water was zeer wisselend. Door provisorische oplossingen is een deel van de infrastructuur nu weer in gebruik. Maar er is meer nodig. Naast de aanleg van een nieuw leidingnetwerk, moeten in de komende wederopbouw ook de organisatie en de bedrijfsprocessen verbeteren."


- Structurele oplossing

Ondanks de ernst van de situatie in het land ziet Van den Top wel een lichtpuntje: "Onze mensen hebben gemerkt dat de aanwezige grondwaterputten een redelijk goede kwaliteit water leveren. Dit maakte het bieden van eerste provisorische oplossingen iets eenvoudiger. Maar de algemene conclusie is dat op de komende donorconferentie veel aandacht voor de opbouw van een structureel goedwerkende drinkwatervoorziening nodig is. Als de overheid van Haïti dat wil, dan is Vitens-Evides International bereid hieraan een bijdrage te leveren."

/// EINDE BERICHT ///





http://www.vitensevidesinternational.com