Gemeente Spijkenisse


Wethouder Hamerslag met jongeren naar open dag Zadkine

27 januari 2010

Open dag Zadkine

Samen met een groep jongeren heeft wethouder Hanneke Hamerslag de open dag van Zadkine aan de Sportlaan bezocht.

Deze jongeren zijn door Jongerenloket Spijkenisse doorverwezen naar de open dag, omdat ze nog geen startkwalificatie hebben of verder willen leren. Jongeren tot 27 jaar hebben geen recht meer op een bijstandsuitkering, maar krijgen een aanbod van de gemeente via het Jongerenloket: werk, scholing of een combinatie hiervan, afgestemd op de situatie van de jongere.

WIJ
De nieuwe wet WIJ, die sinds oktober 2009 geldt, verplicht gemeenten jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een inkomensvoorziening, een werkleeraanbod te doen. Het werkleeraanbod kan ook bestaan uit trainingen, (schuld)hulpverlening of een werkervaringstraject.

Afhankelijk van het soort werkleeraanbod, kan de jongere daarmee zelf voorzien in zijn levensonderhoud. Wanneer dit niet direct lukt, krijgt de jongere van de gemeente alsnog een inkomen dat even hoog is als de huidige bijstandsuitkering. Dit kan alleen als de jongere het aanbod accepteert.

Jongeren van wie de gemeente heeft vastgesteld dat die niet kunnen werken of leren, bijvoorbeeld door een medische beperking, komen in aanmerking voor een inkomen van de WIJ, dat aansluit bij de huidige bijstandsnorm.

Het kabinet wil jongeren stimuleren hun school af te maken, werken en leren te combineren of een baan te aanvaarden. De nieuwe wet is bedoeld om jongeren te bevorderen om duurzaam aan de slag te komen en te blijven en te voorkomen dat ze afhankelijk worden of blijven van de bijstand. Erg belangrijk daarbij is dat jongeren een startkwalificatie halen.

Speedmeet in stadhuis Spijkenisse
De gemeente Spijkenisse werkt samen met diverse werkgevers en opleidingsinstituten om van de wet WIJ een succes te maken en daarmee ook de jeugdwerkloosheid te bestrijden. De gemeente organiseert speedmeets met opleiders en werkgevers. Ook het UWV is aanwezig en levert kandidaten. Aan het eind van de speedmeet heeft elke jongere werk, een werk/leerbaan of een plan voor een opleiding en werk. Deze aanpak tegen de steeds maar stijgende jeugdwerkloosheid is heel intensief, maar zeer de moeite waard.