CNV Onderwijs

28 januari 2010

Verslag van de 103e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 3 december 2009, gehouden te Driebergen (de Bergse Bossen).

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven

Door: W. Stoop

De vergadering wordt gehouden aansluitend aan een training verzorgd door CNVO Academie (Annemiek Schoemaker).


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom, vervolgens krijgt Lenie Bakker gelegenheid voor een korte meditatie.


2. Vaststelling van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Redactioneel na enkele kleine aanpassingen verder akkoord onder dankzegging aan de notulant en de secretaris. Naar aanleiding van: Voorzitter Ans Wibier presenteert de gewijzigde layout van de nieuwe folder; het SB kan zich hierin vinden.


4. Mededelingen en post. De secretaris ontving zeer recent het verslag van een bestuursvergadering van de afdeling Gelderland en constateerde dat hierin a.h.w. enkele voorstellen tot reglementswijziging van het sectorreglement waren opgenomen. Hij zal Gelderland berichten dat de aldus gevolgde procedure geen problemen geeft. Alle betrokkenen krijgen nog het concept reglement van de sector dat deze vergadering zal worden vastgesteld. De antwoordbrief van de secretaris gaat ook naar het SB .


5. Vaste agendapunten:

a. Afdelingen. Lenie Bakker meldt dat Overijssel een goede Ontmoetingsdag heeft gehad. De afdeling voelt zich niet vertegenwoordigd in het SB. Henk Köhler merkt op dat hij nimmer door hen wordt uitgenodigd voor welke bijeenkomst van Overijssel dan ook. Hij is nu ingedeeld bij rayon Drenthe en hoort dus bij de afdeling Noord Nederland.

De nieuwe structuur noopt tot een bezinning op de relatie van de leden van de sectorraad tot de diverse regio's in het land en ook op de werkdruk die daarmee samenhangt. Het kan en mag enerzijds niet zo zijn dat te veel leden uit dezelfde regio komen. Anderzijds is het ook absoluut nodig te letten op de aanwezigheid van diverse bekwaamheden en mogelijkheden m.b.t. het secretariaat, het penningmeesterschap en het adjunctschap. Niet iedere kandidaat wil en kan immers die functies vervullen terwijl een adequate invulling van die functies van groot belang is voor het functioneren van de sectorraad. Daar komt dan nog eens bij dat statutair het aantal leden van de raad niet groter kan zijn dan negen terwijl het sectorbestuur nu 11 leden kent. De inkrimping van het aantal 11 tot 9 maakt een te strikte binding van de SR- leden aan regio's nagenoeg onmogelijk. Dit wordt versterkt door het gegeven dat we de afdelingen als structurele eenheden willen laten vallen waardoor de structurele regio's (rayons ) nog kleiner en kleiner worden. Het moet wel werkbaar blijven voor de leden van de sectorraad. De werkdruk is nu al erg hoog.

Het bestuur in Noord Brabant -Zeeland is weer compleet. Dit geldt ook voor Noord Nederland, Drenthe heeft 2 bestuursleden beschikbaar. Ook wordt daar het RCP werk weer opgepakt middels een nieuwe coördinator. Afdelingspenningmeester (toegevoegd) Henk Köhler heeft afspraken gemaakt met de 3 rayonpenningmeesters. Utrecht kende ook een goede ontmoetingsdag en is op zoek naar een voorzitter.

b. RCP. Lenie Bakker meldt dat er met name tussen Overijssel en CNVO-Ledenservice wat communicatiestoornissen zijn geweest; er zijn vrij veel fouten gemaakt en dat is vooral heel pijnlijk als het gaat om de adressen van leden die inmiddels zijn overleden. Je bent daarvoor wel afhankelijk van de familie. Bé wijst er op dat je middels de rouwadvertenties in de locale pers soms achter bepaalde gevallen kunt komen. Maar dat is natuurlijk een noodmaatregel. Het is ook, maar dat staat los van de kwaliteit van de ledenadministratie, is de bedoeling dat het bedanken door leden eerder wordt gemeld aan de betrokken rayons. De werkorganisatie heeft wel verbetering toegezegd maar kan ook niet alles. Sjoerd Pieterse zoekt naar oplossingen voor met name het sneller doorgeven van overlijdensberichten.

c. SJ, Internetsite, Nieuwsbrieven.

d. Stukkenlijst.

e. SOZEP, Deelnemersraad ABP. Frans Hintzen meldt dat op de laatste SOZEP vergadering is gesproken over de toekomst van de SOZEP in de nieuwe structuur. Dit orgaan zal blijven en zal gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan het VB. Frans Hintzen zal zorg dragen voor het meest recente verslag van de gehouden vergadering. De samenstelling staat nog enigszins ter discussie; wij krijgen 1 vertegenwoordiger en
1 plaatsvervanger. Beiden zijn gerechtigd de vergaderingen te bezoeken. Vervolgens vertelt Frans Hintzen dat in de Deelnemersraad de ABP=premie- en indexatienota aan de orde is geweest. Er wordt weer, in geringe mate, geïndexeerd (een beperkte structurele indexatie van 0,28% en geen 0,45% zoals in de pers is genoemd).

f. Vertegenwoordigingen. Henk K vermeldt dat er wordt gewerkt aan een te houden Themadag ODP. Hij heeft nog geen opvolger kunnen vinden voor zijn voorzitterschap van het ODP gebeuren. De landelijke bijeenkomsten verlopen goed.

g. CNV zaken. De secretaris spreekt zijn ernstige verontrusting uit over de bestuurssituatie van het CNV. Dit is geen goede zaak; zeker afgezet tegen de huidige problematiek o.a. omtrent de AOW en pensioendiscussie. Wel heeft hij waardering voor het werk dat is verricht door de waarnemend voorzitter Bert van Boggelen. Deze gaat ook in de loop van 2010 het CNV verlaten. Er wordt binnen de CNV bonden kennelijk nogal verschillend gedacht over de taak van de vakbeweging. Hij wijst er op dat ons VB bijvoorbeeld bij monde van WJ Berg heeft gezegd dat het CNV veel positiever stond t.a.v. het opschuiven van de AOW en pensioenleeftijd dan andere CNV bonden. Dat mag, maar verdeeldheid straal je uit én het kan een teken zijn van een diep verschil van mening over de maatschappelijke taak van een belangenbehartiger als de vakbeweging nu een maal statutair is. Per 1 januari a.s. worden de gefuseerde Hout/Bouw- en Bedrijvenbond veruit de grootste CNV bond. Het sectorbestuur vindt de zaak ernstig genoeg om onze zorgen, die - los van de detaillering - breed worden gedeeld, onder de aandacht van ook de individuele leden van het Vb te brengen in de hoop dat dit orgaan er eens over wil spreken; zowel intern als met de kaderleden. Middels een brief zal de secretaris het VB onze zorg in dezen melden. Frans Kruizinga zal de afwerking van onze brief in het VB volgen. Het komt nogal eens voor dat zulk soort brieven niet worden behandeld in het VB en ook niet beantwoord!


6. Penningmeesterszaken. Bob Beckers is in 2010 periodiek aftredend om persoonlijke redenen, die niets met het sectorbestuur te maken hebben. Probleem is wel dat door het aftreden en niet herkiesbaar zijn van B. Beckers ook het penningmeesterschap vaceert. We moeten dus samen met de leden op zoek naar een collega die niet alleen SR-lid wil worden maar ook penningmeester. Dat zoeken naar een kandidaat die ook een potentiële penningmeester is , is echter niet ,persé noodzakelijk als er onder de andere, dus dan zittende, SR- leden (SB-leden van nu) ook een collega zou zijn die het penningmeesterschap van Bob wil en kan overnemen ingeval het (de) SB (SR) hem of haar ook voor die penningmeestersfunctie aanwijst. Dat blijkt het geval te zijn: Henk Köhler stelt zich herkiesbaar als SB-lid en wil na een verkiezing tot SB-lid eventueel het penningmeesterschap wel op zich nemen indien hij daarvoor zou worden aangewezen.

Het Sectorbestuur stelt hem bij geheime stemming kandidaat in zowel de SB-vacature Köhler als de vacature Beckers.

Er vaceren dus 2 zetels. Voor beide vacatures kan de achterban (afdelingen en rayons) een onbeperkt aantal kandidaten stellen (één kandidaat is al binnen namelijk H. Köhler in de vacature Köhler en in de vacature Beckers). Bij meerdere kandidaten per vacature volgt er een schriftelijke keuze op de ledenvergadering per vacature. Bij enkele kandidaatstelling per vacature volgt er per vacature acclamatie tenzij een stemhebbende afgevaardigde stemming wil. Die is dan uiteraard schriftelijk

Indien er, behoefte bestaat zullen de afdelingspenningmeesters worden uitgenodigd door Bob Beckers en Henk K. De bedragen zullen op projectbasis worden uitgekeerd; er zullen begrotingen moeten volgen. Ons budget 2010 is vrijwel gelijk aan 2009. Ontmoetingsdagen kunnen (en moeten, zoveel mogelijk) op provinciaal niveau worden georganiseerd. Het hiervoor beschikbare budget blijft in 2010 gelijk aan 2009.


7. De sector in de nieuwe structuur. Het concept reglement aandachtsgebied gepensioneerden wordt uitgebreid besproken en akkoord bevonden. Er zal. blijvend rekening worden gehouden met regionale spreiding. Tevens zal de naam rayonbestuur worden gehandhaafd en blijft de naam RCP. Op de a.s. sectorledenvergadering zal dit concept worden voorgelegd. De vaststelling geschiedt, anders dan we gewend waren, statutair door de sectorraad zelf. Lenie Bakker pleit vooruitlopend op een eventuele herindeling van de rayons voor een wat meer evenwichtige indeling in Gelderland. De secretaris stelt voor in deze

zgn. overgangsperiode hierin de nodige terughoudendheid in acht te nemen. We moeten nu niet alles in een keer willen. Het concept reglement opent mogelijkheden om wat gemakkelijker dan in het verleden rayons her in te richten.

De Ontmoetingsdagen zijn blijvend geregeld. De financiële middelen zullen (althans het eerste deel) z.s.m. na 1 januari worden overgemaakt. Het concept gaat voor eventuele laatste opmerkingen naar de leden van het SB en vervolgens naar de geledingen van onze sector.


8. WVTTK. Astrid de Cock deelt mee dat de nieuwe folder inmiddels bij de drukker ligt en kan worden gebruikt. Begin 2010 krijgen de nieuwe 62- 63 jarigen een brief waarin de voordelen van het blijvend lidmaatschap, met name van onze sector, nog eens worden genoemd. Het activiteitenplan komt in onze a.s. SB vergadering aan de orde. De leidraad is het activiteitenplan BAO. De secretaris zal het concept een ieder nog eens doen toekomen. Dit geldt ook voor het zgn. model begroting- activiteitenplan voor de rayons.

Rondvraag: Lenie Bakker vindt het vreemd dat ook gepensioneerde (kader-) leden maar liefst EUR 50 moeten betalen voor het bijwonen van een scholingsactiviteit als de identiteitsdag van de commissie identiteit. In de discussie komt naar voren dat het Vb er kennelijk steeds maar weer van uit gaat dat de deelnemers uit de andere sectoren dit bedrag wel vergoed zullen krijgen van hun schoolbestuur of dat het bijwonen van zo'n soort dag studiepunten oplevert voor een student. Gepensioneerden kunnen dat allemaal niet terwijl ze net zo goed leden zijn van de bond als alle anderen en overigens ook al geen compensatie door de belastingdienst krijgen voor hun van bondscontributie van EUR 120. Over dit soort zaken zou toch eens door het Vb wat genuanceerder moeten worden nagedacht ook al moet de afdeling scholing zijn eigen financiële broek ophouden. Wim Stoop vindt dit het zoveelste teken dat de bond helemaal of veel te veel eenzijdig gefocust is op de leden in loondienst terwijl we toch zo'n 12000 gepensioneerden hebben inde bond. Overigens, en vooral als het om kaderleden gaat , kunnen we kosten van scholing ook wel opnemen in onze toekomstige activiteitenplannen en begrotingen. Astrid de Cock neemt dit mee.

Verder vraagt Lenie Bakker of er in 2010 weer een fonds komt voor bijzondere activiteiten zoals dit jaar. Bob Beckers antwoordt dat hiervan dit jaar geen gebruik is gemaakt en dat dit niet meer past in het nieuwe systeem. De rayons krijgen dit bedrag naar rato uitgekeerd.

Tot slot: er is onder de kaderleden een grote behoefte eindelijk weer eens een nieuwe lijst met adressen van alle kaderleden.

Voorzitter Ans Wibier brengt richting Astrid de Cock kort verslag uit van de eerste dag hier in Driebergen ,onze scholingsdag. Deze heeft zij als bijzonder goed ervaren met een prima docent Annemiek Schoemaker. Tot slot spreekt zij haar dank uit voor de plezierige werkwijze dit jaar binnen het SB, wenst ons goede feestdagen en wel thuis toe.


9. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier sluit de ergadering.

Bé Bultena, notulant, Wim Stoop, secretaris.


---