Ingezonden persbericht


28 januari 2010

Vleermuizen en ijsjes ?!

Archeologisch onderzoek in functie van vleermuizen

Rivierenhof

In de week van 25 tot 29 januari 2010 is er in het provinciaal domein Rivierenhof heel wat bedrijvigheid. Er wordt namelijk onderzoek gedaan naar de ijskelder naast het kasteel. In welke staat bevindt de ijskelder zich? Is de ijskelder nog te herstellen? Kan de ijskelder worden ingericht als vleermuizenverblijf? Op deze vragen wil de provincie Antwerpen een antwoord krijgen...

In het provinciaal domein Rivierenhof ligt er naast het kasteel een ijskelder. Vóór de Industriële Revolutie was de mens genoodzaakt 's winters natuurijs te verzamelen om dit in ijskelders te bewaren. Het ijs diende vervolgens in de zomer als koelingsmiddel voor vlees, vis, wijn en zuivel. Een ijskast avant-la-lettre als het ware!

Natuurpunt Antwerpen-Noord

Er bestonden verschillende bouwplannen voor ijskelders. Uiteraard moest iedere kelder voldoen aan de juiste klimatologische omstandigheden om zo lang mogelijk de koude lucht vast te houden. Daarom liggen ijskelders steevast onder een aarden heuvel. Zo kon het ijs tot ver in de zomer worden bewaard.

In de 21ste eeuw zijn deze ijskelders uiteraard niet meer in gebruik. Voor vleermuizen daarentegen zijn ze van groot belang als winterverblijf. De koele omstandigheden komen perfect overeen met de eisen die vleermuizensoorten aan hun winterverblijf stellen. Met name rust, een lage, stabiele temperatuur tussen 2 tot 10°C en een luchtvochtigheid van meer dan 80%.

De plaats waar zich in het domein Rivierenhof nog resten van de ijskelder bevinden, is goed gekend. Met een archeologisch vooronderzoek is het echter de bedoeling in te schatten wat de exacte grootte, het bouwplan en de toestand van de ijskelder is en of de ijskelder nog kan worden hersteld. Als het bouwkundig mogelijk is, wil de provincie Antwerpen de ijskelder ontsluiten en dan herstellen om als vleermuizenverblijfplaats te laten fungeren. Indien mogelijk zal de ijskelder mits strikte randvoorwaarden (beperkt) toegankelijk zijn voor het publiek.

Het ijskelderproject is een gezamenlijk initiatief van de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA) en de provinciale diensten Erfgoed (DE), Infrastructuur (DIN) en Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid (DMN) en wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid in het kader van de "Samenwerkingsovereenkomst 2005-2007". Het archeologisch vooronderzoek wordt uitgevoerd door TRIHARCH.

Praktische info
wanneer:
25 - 29 januari 2010
waar:
Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Turnhoutsebaan 232, 2100 Antwerpen Verantwoordelijke gedeputeerden:
Ludo Helsen, CD&V
03 240 52 43

Rik Röttger, sp.a
03 240 52 58

Perscontact:
Anouche De Keyzer - Communicatieverantwoordelijke PGRA Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen
anouche.dekeyzer@groenantwerpen.provant.be 03 360 52 00
0486 24 66 95

BEELDEN IN BIJLAGEN