Gemeente Zaanstad

27-01-2010

Topsportfonds Zaanstad en Platform Sport van start

Gemeentelijk sportbeleid krijgt input uit Zaanse sportwereld

Op dinsdag 26 januari heeft notaris Aarts met zijn handtekening de oprichting van Stichting Topsportfonds Zaanstad bekrachtigd. Daardoor kan de stichting aan de slag door te kijken hoe topsporters ondersteund kunnen worden in hun sportieve ambities. De leden van Platform Sport, al in december geïnstalleerd, kijken hoe zoveel mogelijk bewoners in beweging gebracht kunnen worden.

Afgelopen najaar keurde de gemeenteraad van Zaanstad de oprichting van beide groepen goed. Daarmee werd mogelijk gemaakt dat mensen uit de Zaanse sportwereld mee kunnen denken over de inhoud en uitvoering van het gemeentelijke sportbeleid. Wethouder Ronald Ootjers is blij dat de leden aan de slag kunnen. `Onze ambities en doelstellingen zijn in het sportbeleid uitgewerkt, maar hoe we dit vorm gaan geven kunnen we nu afstemmen. De leden van het Topsportfonds en het Platform Sport hebben zoveel kennis en ervaring in de Zaanse sportwereld. Zij weten wat wel of niet werkt in Zaanstad en daar willen we als gemeente graag van profiteren.'

Stichting Topsportfonds bestaat uit de heren: Kornet (voorzitter), Krijns, Koomen, van Dam en de Wit. Zij kijken hoe sporters en sportverenigingen ondersteund kunnen worden om het hoogste nationale niveau te behalen en te behouden. De stichting ontvangt ieder jaar een bijdrage van EUR 30.000 van de gemeente. Dit bedrag is slechts een startkapitaal, de leden hebben namelijk ook de doelstelling meegekregen om sponsors te interesseren om deel te nemen aan dit fonds.

Het Platform Sport wordt de nieuwe denktank voor het gemeentelijke sportbeleid. Het platform bestaat uit de heren: Klomp (voorlopig voorzitter), Nat, Wayper, Toering, Wester, Langewis, den Otter, Hofstra en Plantinga. De leden komen verschillende keren per jaar bij elkaar en viermaal schuift de wethouder aan. In het platform worden voetbal, tennis, korfbal en zwemmen vast vertegenwoordigd, naast Sportservice Zaanstad en de werkgroep Bewegingsonderwijs. Drie leden rouleren eens in de twee jaar en vertegenwoordigen hiermee andere sporten die in de Zaanstreek worden beoefend. De komende twee jaar gaat het hierbij om atletiek, schaatsen en wielrennen.

Eén van de speerpunten van het college is sport. Gemeente Zaanstad wil dat haar bewoners meer gaan bewegen. Dit kan via de reguliere sporten, maar ook door meer voorzieningen of activiteiten aan te bieden die laagdrempelig zijn. Naast het actief bewegen is sport ook goed voor de Zaanse samenleving. Het brengt mensen bij elkaar.