Gemeente Berkelland


Persbericht

27 januari 2010

Berkelland en Pro Wonen sluiten samenwerkingsovereenkomst

De gemeente en Pro Wonen hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Wethouder Johan Vennevertloo in een korte toelichting: "Als college zijn we er zeer over te spreken dat we -met instemming van de gemeenteraad- tot deze afspraken hebben kunnen komen. Berkelland en Pro Wonen hebben goed naar elkaar geluisterd en binnen de mogelijkheden bekeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Voor de gemeente is heel belangrijk dat de 'acht ambities voor het wonen' goed tot hun recht komen. Vooral 'betaalbare woningen voor de lagere inkomens' vormt daarbij een essentiële ambitie die in deze samenwerkingsovereenkomst een uitstekende uitwerking heeft gekregen."

'Met elkaar en vertrouwen in elkaar'
Gemeente en Prowonen hebben een lange samenwerkingsrelatie. Beide hebben de afgelopen jaren fusies en herindeling ondergaan. Ook de omgeving van beide organisaties is sterk aan verandering onderhevig. Een voorbeeld daarvan zijn de landelijke wijzigingen voor corperaties en de demografische ontwikkeling. De gemeente en Prowonen hebben de afgelopen tijd bij elkaar beproeft of en hoe die verandering de samenwerking, de verhoudingen en de rollen naar elkaar hebben beïnvloed. De nieuwe samenwerkingsafspraken en de gezamenlijke opgave voor de Berkellandse gemeenschap worden nu op hoofdlijnen beschreven in de samenwerkingsovereenkomst. Daarbij staat met elkaar en vertrouwen in elkaar voorop.

Bijdrage voor sociale woningbouw
De gemeente heeft als uitgangspunt om bij grondverkoop voor woningbouw en bedrijventerreinen, de percelen te verkopen voor reële grondprijzen. Om toch sociale woningbouw mogelijk te maken geeft zij Prowonen een bijdrage van E 3.000,- per nieuwe opgeleverde woning tot een maximum van 100 woningen. Deze bijdrage van ongeveer E 300.000,- is al door de gemeenteraad beschikbaar gesteld.

Samenwerking bij grote bouwprojecten
Op basis van de nieuwe afspraken worden alle bestemmingsplannen voor woongebieden in 2010 geactualiseerd. Door Prowonen te betrekken bij de herziening van de bestemmingsplannen woongebieden wordt onnodig werk, tijdverlies en kosten voorkomen. Hierdoor nemen de zogenaamde planbegeleidingskosten af. Per project is dit verschillend maar naar schatting is dit 20% goedkoper.