Ingezonden persbericht


Zorgwekkende leefstijl trend kost werkgevers veel geld

Roosendaal, 28 januari 2010- Online dieetcoach @ease4life signaleert zorgwekkende trend. Er komen steeds meer mensen met een ongezonde leefstijl. Medewerkers met een ongezonde leefstijl kosten het bedrijfsleven op jaarbasis veel geld omdat ze minder productief zijn en vaker verzuimen. @ease4life, een dochtermaatschappij van Thuiszorg West-Brabant, biedt oplossingen voor werkgevers en werknemers middels een online leefstijlprogramma op maat. Zie ook website www.gezondetenvoorbedrijven.nl.

De gemiddelde Nederlander eet ongezonder dan hij zelf denkt. De eerste Nationale LeefstijlBarometer, uitgevoerd in opdracht van het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, schetst een verontrustend beeld van de leefstijl van de Nederlandse bevolking. Bijna zestig procent leeft ongezond en loopt daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en/of nierfalen. Volgens de Arbodienstenmonitor 2008 ziet 56 procent van de werkgevers het als hun taak om werknemers aan te spreken op ongezond gedrag.

Werkgevers worden zich bewuster van de toename van de ongezonde leefstijl van hun personeel, merkt Reinate Kila, projectleider en diëtist van @ease4life: "Gezondheidsmanagement gericht op gezonder eten en meer bewegen zijn de belangrijkste bedrijfsstrategieën om productiviteit van medewerkers te verbeteren en het ziekteverzuim terug te dringen. Overigens blijkt een ongezonde leefstijl niet klasse- of welstandsgebonden en beperkt deze zich evenmin tot alleen de grote steden."

Werkgevers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan gedragsverandering door werknemers te stimuleren en te begeleiden. Voor deze werkgevers biedt @ease4life het 'gezond eten'-concept aan via www.gezondetenvoorbedrijven.nl.

Reinate Kila: "Het 'gezond eten'-concept van @ease4life is niet alleen bedoeld voor medewerkers met overgewicht, maar voor alle medewerkers. Als slechts 10 procent van de medewerkers zijn leefstijl blijvend verbetert, heeft de organisatie de investering al terugverdiend. Uit onderzoek blijkt zelfs dat elke geïnvesteerde euro dubbel wordt terugverdiend."

Het programma is web-based en werd ontwikkeld door ervaren gediplomeerde diëtisten. Werknemers krijgen een programma op basis van hun energiebehoefte. Dit online leefstijlprogramma kan worden ondersteund door een Health & Food check en intensieve begeleiding door een diëtist op locatie. Tijdens de Health & Food check worden bij de werknemers bloeddruk, bloedsuiker, cholesterolgehalte en BMI bepaald. Daarnaast worden de voedingsgewoontes van de medewerker in kaart gebracht en ontvangt de medewerker direct adviezen. De werkgever ontvangt een overzicht van de knelpunten in het bedrijf, zonder op het individu zelf in te gaan (zodat vertrouwelijkheid is gegarandeerd). Intensieve begeleiding kan bestaan uit individuele gesprekken met de diëtist. Andere mogelijkheden zijn groepsbijeenkomsten of themabijeenkomsten. Dit alles is maatwerk.

Bijlage

Een gemiddelde werknemer kost ongeveer ¤ 1.850 per jaar aan ziekteverzuim. Vooral langdurig verzuim neemt toe, blijkt uit het Mercers Pan-European Health & Benefit Report 2008. De relatie tussen verzuim en ongezonde levensstijl is schrikbarend. Volgens het CBS verzuimen werknemers met ernstig overgewicht bijna twee keer zoveel dan werknemers met een normaal gewicht. Bovendien blijkt uit Amerikaans onderzoek dat werknemers met hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk of diabetes minder productief zijn.