Opsporingsbericht : getuigen gezocht van moord op Dan Dielis

28/01/2010 09:43

Federale Politie - Police Federale

De politie vraagt, op verzoek van de onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe te Antwerpen, om volgend opsporingsbericht te verspreiden :

Op zondag 27 september 2009 werd 's morgens om 05.15 uur een akelige ontdekking gedaan in de Congresstraat in Antwerpen. Ter hoogte van het huisnummer 18 werd een man dood aangetroffen op het trottoir. Hij werd geïdentificeerd als Dan DIELIS, een man van 42 uit Kapellen. Vermoedelijk werd hij na een nachtje stappen eerder toevallig het slachtoffer van een roofoverval. Hij kreeg een mes in de borst en bezweek kort daarna aan de verwondingen.

(27/09/09)

Dan Dielis was die zaterdagnacht, 26 op 27 september, uit geweest. Eerst in Ekeren, maar later die nacht kwam hij terecht in Café Koekelekoe aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Hij reed met een zwarte Hyundai Santa Fe die hij parkeerde aan het Laar.

Maar enkele uren later, sloeg het noodlot toe. Wanneer Dan Dielis weer naar huis wilde rijden, kon hij zijn wagen niet meer vinden. Blijkbaar was hij totaal gedesoriënteerd want tot 3 maal toe kwam hij terug naar het café, zonder zijn geparkeerde wagen te hebben gevonden. Om 03.30 uur verliet hij het café voor de laatste keer en werd hij niet meer levend teruggezien.

(27/09/09 - 05:00)

Rond 05.00 uur 's morgens ontstond een hoogoplopende ruzie tussen 2 mannen op straat, op de hoek van de Constitutiestraat en de Congresstraat. Dat werd door verschillende getuigen gehoord. De discussie ging duidelijk over een autosleutel. Het kwam tot een handgemeen tussen de mannen.

Uit de vaststellingen hebben de onderzoekers kunnen afleiden dat Dan Dielis met een mes werd neergestoken in de Congresstraat ter hoogte van het nummer 47 en enkel nog de overkant van de straat heeft bereikt. Hij werd rond 05.15 uur levenloos aangetroffen op het trottoir ter hoogte van huisnummer 18.

Enkel wat persoonlijke documenten en zijn gsm werden op straat gevonden. De autosleutels waren verdwenen.



De onderzoekers van de moordsectie Antwerpen sluiten geen enkele piste uit.

Maar meest aannemelijk lijkt hen dat Dan Dielis het slachtoffer is geworden van een brutale roofoverval. Alles wijst erop dat de dader uit was op de autosleutels van Dan.

Dan Dielis was die nacht op zoek naar zijn geparkeerde wagen. Dat kan zeker mensen zijn opgevallen. Het is best mogelijk dat hij gebruik maakte van zijn autosleutels om zijn wagen terug te vinden. Door, van op afstand, te proberen de deuren te ontgrendelen zouden de 4 richtingaanwijzers even oplichten indien de wagen dichtbij was, en dat is duidelijk te zien. Mogelijk heeft Dan ook mensen aangesproken om te vragen of ze de zwarte Hyundai Santa Fe ergens hadden zien staan.

Heel wat vragen blijven voorlopig onbeantwoord :

Wie zag Dan Dielis nog die nacht van zaterdag 26 op zondag 27/09/09 tussen 03:30 en 05:00 in de omgeving van de Carnotstraat, Constitutiestraat, Congresstraat ?

Was hij alleen of in gezelschap van iemand ?

Heeft Dan Dielis tijdens zijn zoektocht mensen om hulp gevraagd bij het zoeken naar zijn wagen en heeft een dief hiervan willen profiteren ?

Wie zag de vechtpartij in de Congresstraat of de ruzie net daarvoor op de hoek met de Constitutiestraat ?

Wie is de man die kort na de feiten even naar het slachtoffer is gaan kijken en vervolgens weer is teruggegaan richting Carnotstraat ? Deze persoon is mogelijk een zeer belangrijke getuige.

En ook de dader kan nog in de omgeving zijn gezien. Want waarschijnlijk ging ook hij nog op zoek naar de geparkeerde Hyundai Santa Fe, diezelfde ochtend of de volgende dag.

Dit kan zeker iemand zijn opgevallen.

Elke tip, hoe klein ook, kan belangrijk zijn voor het verder onderzoek.

Van de dader weten we het volgende:

Het gaat om een jongeman, 20 à 25 jaar oud. Hij is kleiner dan 1m70 en mager. Hij heeft kort blond haar, mogelijk omhoog gezet met gel in piekjes.

Hij droeg een lichte blouson en een jeansbroek.

De speurders zijn op zoek naar zo veel mogelijk informatie over wat er zich die nacht heeft afgespeeld. Hebt u nuttige informatie, aarzel dan niet contact op te nemen met de onderzoekers. Alle tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 91.119.

Discretie wordt verzekerd.

Tips zijn ook welkom via opsporingen@politie.be

Dit opsporingsbericht staat online op de website van de politie www.politie.be

DGJ-DJO/OAR-TP

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel