Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 januari 2010

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de informatieverstrekking van cliëntgegevens tussen gemeenten en het CIZ


1. Bent u op de hoogte van het bericht dat het CIZ en de VNG het oneens zijn over de wijze waarop het CIZ gegevens verstrekt? {1}


2. Deelt u de mening dat het meningsverschil tussen gemeenten en CIZ afleidt van de noodzaak om voorzieningen te treffen voor cliënten die hun begeleiding hebben verloren?


3. Kunt u aangeven wat de precieze afspraken zijn geweest omtrent de gegevensuitwisseling van cliënten en wat hierbij de rol is geweest voor het CIZ, de gemeenten en het ministerie van VWS?


4. Kunt u aangeven welke gegevens, naast de gegevens die ieder kwartaal op postcodeniveau over herindicaties bij alle 440 gemeenten binnenkomen, er aanvullend nodig zijn voor gemeenten om hun Wmo-beleid af te stemmen op de inwoners van hun gemeente?


5. Kunt u aangeven hoe het kan dat er gemeenten zijn die kennelijk zonder precieze cliëntgegevens er toch in geslaagd zijn om adequaat te reageren op de aangekondigde pakketmaatregelen en hun Wmo-beleid hierop hebben weten aan te passen?


6. Kunt u aangeven hoe het kan dat het CIZ in 361 gemeenten tot op het cliëntniveau inzicht heeft gegeven in de gevolgen van de pakketmaatregelen en dat er in bijna geen van deze gemeenten adequate voorzieningen zijn getroffen voor mensen die hun dagopvang kwijtraakten?


7. Is het juist dat het tijdig afleggen van huisbezoeken door ouderenadviseurs dit probleem mogelijk had kunnen verzachten?


8. Kunt u aangeven of er individuele cliëntgegevens nodig zijn om vanuit de gemeente beleidsvoorbereidingen te treffen omtrent dagopvang voor mensen met dementie en of dit ook geldt voor voorzieningen te treffen voor mensen met psychiatrische problematiek?

{1} VNG: Bussemaker komt afspraken niet na- Binnenlands Bestuur 27-01-2010




Partij van de Arbeid