Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 januari 2010

Vragen van de leden Vos, Depla en Tang (allen PvdA) aan de minister van Wonen Wijken en Integratie en de minister van Financiën

over welke inkomensbestanddelen worden meegeteld bij de Nationale Hypotheek Garantie


1. Bent u bekend met een mogelijke discrepantie tussen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) over het inkomen dat wordt meegeteld voor enerzijds het verkrijgen van een NHG en anderzijds het maximumbedrag van de hypotheek?


2. Klopt het dat iemand een NHG kan krijgen voor een hypotheek die hoog is in verhouding tot het jaarlijkse inkomen omdat incidentele inkomsten uit overwerk of provisie wel worden meegeteld, waarbij dat bij de GHF moet gaan om structurele inkomsten?


3. Hoe dient een tussenpersoon volgens u deze discrepantie te interpreteren? Dient hij of zij zich te houden aan de normen die zijn gesteld in het GHF of mag de tussenpersoon een hypotheekbedrag adviseren waarbij ook incidentele inkomsten worden meegerekend?


4. Heeft u gegevens over de loan to value en de loan to income ratio's van het aantal mensen dat een hypotheek met NHG heeft gekregen sinds het maximumbedrag is opgehoogd? Heeft de verhoging van het maximumbedrag geleid tot een verandering in de loan to value en loan to income ratio's bij hypotheken? Indien u deze gegevens niet heeft, bent u bereid deze te verzamelen en te publiceren?


5. Voorziet u in de nabije toekomst problemen voor het NHG-fonds als mensen met een hoge hypotheek deze niet meer kunnen opbrengen door verlies van werk of verlies van de eenmalige extra inkomsten waarop het hypotheekbedrag is geadviseerd?


6. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat er geen licht behoort te zitten tussen de inkomenseisen van de NHG en de GHF? Zal het aansluiten van de inkomenstoets worden geregeld in de nieuwe GHF of via aanpassing van de NHG?




Partij van de Arbeid