Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 28 januari 2010

Checklist "hotspots" in waterleidingen beschikbaar

Plaatsen waar ongewenste opwarming van leidingwater tot boven 25 oC optreedt, noemt men "hotspots".

In 2005 zijn ISSO-publicatie 55.1 'Handleiding Legionellapreventie in leidingwater' en ISSO-publicatie 55.2 'Handleiding Zorgplicht Legionellapreventie Collectieve leidingwaterinstallaties' verschenen. Sinds die tijd is er meer bekend over hotspots door onderzoek van TNO. Veel van de nieuwe informatie is inmiddels opgenomen in ISSO-publicatie 30.5 'LegionellaCode voor woninginstallaties' en ISSO-SBR-publicatie 811 'Hotspotvrij ontwerpen, bouwen en installeren'.

Onlangs is de checklist "hotspots" in waterleidingen verschenen.

Checklist "hotspots"

De checklist is een zeer nuttig hulpmiddel voor alle partijen in de bouwkolom -architecten, adviseurs, aannemers en installateurs- die betrokken bij het tegengaan van deze hotspots.

De checklist is uitgebracht als een afzonderlijke uitgave omdat de informatie over dit onderwerp in de diverse ISSO-publicaties over legionellapreventie onderling verschilt. Dit is het gevolg van de verschillende publicatiedatums. Deze verschillende informatie kan leiden tot misverstanden onder de gebruikers.

Daarnaast is recent meer informatie beschikbaar is gekomen en zijn nieuwe inzichten ontstaan over het tegengaan van onbedoelde opwarming van waterleidingen in woningen en gebouwen. Deze zijn ook opgenomen in de checklist.

In de checklist zijn tevens extra situatietekeningen en enkele voorbeelden opgenomen. Daardoor wordt het bepalen van de vereiste afstand tussen waterleidingen en warme leidingen, die in dezelfde vloer liggen, eenvoudiger. Ook wordt aangegeven hoe men om moet gaan met situaties die afwijken van de standaardsituaties.

Herziening ISSO-publicaties legionellapreventie eind 2010

De ISSO-publicaties over legionellapreventie in leidingwater worden eind 2010 compleet herzien mede in verband met de nieuwe Drinkwaterwetgeving, die naar verwachting in januari 2011 van kracht wordt. ISSO en Uneto-VNI zijn van mening dat hierop niet kan worden gewacht en dat eenduidige informatie over het tegengaan van hotspots eerder bij de brede doelgroep beschikbaar moet zijn. Bij de complete herziening van de afzonderlijke ISSO-publicaties zal de inhoud van deze checklist in de nieuwe uitgaven worden verwerkt.

Meer informatie

De checklist is gratis te downloaden van www.isso.nl.

Eind 2010 zal deze bijlage of een uittreksel ervan geïntegreerd worden in alle publicaties Legionellapreventie van ISSO.