Ingezonden persbericht


Muziektheatervoorstelling van Cherry Duyns

WERELDPREMIERE KWAM EEN VOGEL GEVLOGEN

Op donderdagavond 28 januari vindt de wereldpremière plaats van Kwam een vogel gevlogen, een multimediale muziektheatervoorstelling naar een idee van schrijver en documentairefilmmaker Cherry Duyns en trompettist André Heuvelman. De voorstelling - een lofzang op vogels - speelt zichich af tussen zonsopgang en zonsondergang. Cherry Duyns regisseert de voorstelling en vervult de rol van verteller. De Canadese sopraan Barbara Hannigan vertolkt de liedteksten, waarvoor zes gedichten uit het oeuvre van dichteres Ida Gerhardt zijn gekozen. De muziek wordt uitgevoerd door trompettist André Heuvelman en slagwerker Peter Prommel. Kwam een vogel gevlogen is een coproductie met Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam, waar ook de première plaatsvindt.

v.l.n.r. Cherry Duyns, Peter Prommel, Barbara Hannigan, André Heuvelman

Om de zingbaarheid van de gedichten van Ida Gerhardt zo groot mogelijk te maken, zijn deze in het Duits vertaald. Componist Bart Visman heeft de 'hemelse' gedichten getoonzet. David Dramm, wiens muziek qua sfeer die van de aarde is, heeft nieuwe muziek gecomponeerd. Op het podium wisselen film en live performance elkaar af. Op een filmscherm van 3 x 10 meter zijn de projecties te zien.

Verhalen van de hemel, verhalen van de aarde

Verhalen en liederen over vogels vormen de kern van de voorstelling; verhalen van de hemel, verhalen van de aarde. Duyns is al sinds zijn prille jeugd door vogels geïntrigeerd. Hij verwoordt dat onder meer in zijn roman De Zondagsjongen (Thomas Rap, 1988 ) en in het verhaal De Ontmoeting, en hoe de vogel mijn vriend werd (uit Achterland, Thomas Rap 2010). Na de samenwerking aan de productie Windkracht met trompettist Andre Heuvelman ontstond het idee voor Kwam een vogel gevlogen. De muziek in deze voorstelling wordt uitgevoerd door André Heuvelman (solotrompettist Rotterdams Philharmonisch Orkest tevens lid Nederlands Blazersensemble) en Peter Prommel (kerngroeplid Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam ).

Barbara Hannigan volgde haar opleiding aan de Universiteit van Toronto. Na haar Bachelor en Master of Music Degrees zette zij haar studie voort in Nederland aan het Koninklijk Conservatorium. Inmiddels heeft zij internationaal een staat van dienst, waaronder zeer succesvolle optredens met onder meer het Frankfurt Radio Symfonie Orkest, het Toronto Symphony Orchestra The London Sinfonietta, Berliner Philharmoniker en de Chamber Music Society of Lincoln Center in New York.

Aanvangstijd concert 20.15 uur (kaarten ¤ 23,-). Kijk voor meer informatie of kaarten op www.muziekgebouw.nl. Bestellen kan ook via 020 - 788 20 00 (ma t/m za 12.00 - 19.00 uur). Kwam een vogel gevlogen gaat na de première in Amsterdam op tournee door het land.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht