Universiteit van Amsterdam

De schrijvende Franse politicus: privé-zaak of politiek?
Lezing Franse taal en cultuur

donderdag 28 januari, 10.00 - 16.15 uur
De alliantie tussen pen en zwaard kent in Frankrijk een lange traditie. Vanaf het begin van de Franse natie hebben politici geschreven: romans en gedichten, kronieken en pamfletten, essays, memoires en biografieën. Tijdens zijn gevangenschap in Engeland schreef Charles d'Orléans gedichten. Napoléon Bonaparte dicteerde zijn memoires en François Guizot schreef een geschiedenis van Frankrijk. President Georges Pompidou publiceerde een bloemlezing van de Franse poëzie. In 2000 zijn de herinneringen van generaal De Gaulle uitgegeven in de literaire Panthéon van de Pléiade. In dezelfde collectie zijn ook de werken van zijn minister, André Malraux, opgenomen. Recentelijk heeft de politieke biografie een hoge vlucht genomen.

Maison Descartes organiseert, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA), op 28 januari de lezingendag De Franse schrijvende politicus. Van de Revolutie tot heden. Centraal staan vier kwesties: (1) is het schrijven een privé-zaak of heeft het ook een politieke functie? (2) in hoeverre gaat het om een « rite de passage »? Anders geformuleerd: welke functie heeft het geschreven werk in de Franse politieke cultuur? (3) welke ontwikkeling heeft dit genre naar vorm en inhoud in de 19e en 20e eeuw doorgemaakt? (4) gaat het hier om een exception française?

Op de lezingendag houdt onder meer Pierre Joxe, oud-minister en auteur van L'édit de Nantes. Réflexions pour un pluralisme religieux, een lezing. Ook zullen Matthijs Lok (Europese Studies) en Marleen Rensen (Europese Studies) van de UvA een bijdrage leveren. Dagvoorzitter is Niek Pas, universitair docent Mediastudies aan de UvA.

Deelname
Toegang is gratis. Voor meer informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met Niek Pas, N.G.Pas@uva.nl.


Locatie
Maison Descartes - Institut Français des Pays-Bas, Vijzelgracht 2A, Amsterdam