NCRV

Op reis met Van Rossem

Maarten van Rossem geeft commentaar op heggenlandschappen in NCRV-programma Op reis met Van Rossem

Donderdag 28 januari
19.25 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Op reis met Van Rossem, reist historicus Maarten van Rossem in zes afleveringen door het Nederlandse landschap. Van oost naar west en van noord naar zuid, op allerlei manieren. Onderweg ontmoet hij diverse mensen die hem meer vertellen over de geschiedenis en de huidige invloeden op het land. Ondertussen voorziet van Rossem elk landschap van geheel eigen commentaar.

In Gelderland heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap 11 miniatuur-landschappen ingericht voor publiek. Vanuit dit informatiecentrum werkt men aan behoud en terugkeer van het cultuurlandschap in Nederland. In Limburg stuit van Rossem op de oude resten van een Spaans kanaal âeen ingenieus doch halfgaar planâ, dat 500 jaar geleden gegraven was om de Rijn en de Maas met elkaar te verbinden om zo de Hollanders te dwarsbomen; de Fossa Eugeniana.

Daarnaast een bezoek aan de oeroude Maasheggen, waar elk jaar heggenvlechtwedstrijden gehouden worden en zakt de historicus bijna weg in een zompige eendagsput van de Peel.

Op reis met Van Rossem is eerder uitgezonden in voorjaar 2009.