NCRV

Bosch, Beuk & Haan

Noord-Oost Groningen centraal in Bosch, Beuk & Haan

Donderdag 28 januari
19.55 uur, Nederland 2

In deze aflevering van de NCRV-serie Bosch, Beuk & Haan bezoeken presentator Evelien Bosch, kok Ramon Beuk en vogeldeskundige Nico de Haan het Oldambt in Groningen. In deze streek in Noordoost Groningen vind je enorme boerderijen die eruit zien als landhuizen. Het zijn herinneringen aan de tijd dat dit deel van Groningen de graanschuur van Nederland was en er door de herenboeren veel geld werd verdiend. Evelien bezoekt boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda, één van de mooiste exemplaren die er nog te vinden zijn.

Toen de graanhandel was ingestort werd het Oldambt een van de armste gebieden van ons land. Met het project De Blauwe Stad is getracht het gebied een economische impuls te geven. De akkergronden die ooit op de zee zijn veroverd worden weer teruggegeven aan het water. Evelien spreekt met enkele nieuwe bewoners van De Blauwe Stad.

Nico gaat op zoek naar de grauwe kiekendief, een zeldzame roofvogel met een spanwijdte van meer dan één meter. Het Oldambtmeer heeft een grote aantrekkingskracht op watervogels. Nieuwe natuur krijgt hier de kans zich te ontwikkelen en vormt een belangrijke schakel in de zgn. Ecologische Hoofdstructuur.

Ramon gaat op zoek naar misschien wel het oudste recept van deze streek: watergruwel, oftewel krentjebrij. Nog altijd wordt het hier gegeten. Met de ingrediënten gort en zwarte bessen maakt Ramon in zijn mobiele keuken een eigentijdse variant op dit streekgerecht.

Deze aflevering is eerder uitgezonden in 2008.